Минимум два часа тишина на ден ускоряват възстановяването на мозъчните клетки и гарантират по-добрите възприятия и реакции при човека. Това разказа в интервю за Дарик младият учен от БАН д-р Силвия Борисова, която се занимава с изследване на тишината и мълчанието като културни феномени.
 
В момента тишината и мълчанието са все по-търсени, включително в рекламата и пиара, обясни Борисова.
 
Учени са доказали, че тишината подпомага регенерирането на мозъка, разказа д-р Борисова. "Ако човек прекарва по два часа на ден в тишина, той много по-бързо ще започне да мисли, да учи, да работи, да реагира", категорична е тя.
 
Все повече хора от целия свят се интересуват от т.нар. "най-тихи стаи" в САЩ, които са създадени за научни цели, но се превръщат в туристическа атракция. В тях човек може да усети тишината, както не може да я усети дори сред природата, обясни д-р Борисова.
 
"Повечето хора издържат две до три минути, защото много ясно започват да чуват движението на кръвта си, биенето на сърцето си и всички процеси, които се случват в тялото им. Оказва се, че когато говориш в такава тиха стая са обрани вибрациите на гласа ти и повечето хора имат преживяването, че говорят като ментално болни", обясни д-р Борисова.

"Освен това в тези стаи обикновено е тъмно, когато влезеш, за да го няма звука от лампата, от електричеството. И ти си съвсем на тъмно, няма резонанс, така че ако викнеш, да усетиш къде точно има стени. Но максимумът време, за което човек издържа, е 45 минути", заяви още експертът.