Изказването на Делян Добрев, че новината, че "Инерком" е купила ЧЕЗ, е фалшива, означава, че държавата няма никакво отношение към тази сделка. Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. Електроразпределителните дружества са приватизирани, държавата взима 33%. След всичките години след приватизионния договор са спечелени 41 млн лева дивиденти към държавата. 2005 година, с решение на МС, се взима решение да не се взима дивидент от 2004-та и 2005-та, заяви на Цветан Цветанов пред БНТ. 

Електроразпределителни дружества нямат никакво отношение към регулиране цената на тока, защото българският парламент взе решение КЕВР да бъде далеч от властта. За всички тези години има две стратегически подобни дружества - ЕСО и Булгартранс газ. Тези дружества са управлявани честно и коректно от ГЕРБ,  каза още Цветанов. 

Аз не знаех, сигурен съм, че и премиерът не е знаел за сделката. Това не е по българското законодателство, това си е частна сделка и правителството няма наистина отношение. Ние сме длъжни да осигурим сигурността на хората, че народът няма да има проблеми с тока, заяви Цветанов. 

За всичко, което би могло да се направи, трябва да има политическа класа, политически партии, които да седнем да говорим кое е най-добре за държавата, а не да защитаваме политически пристрастия, каза още Цветанов. Това е една възможност, след като приключи тази сделка, държавата да вземе контролен пакет. Важно е целта, ние трябва да дадем стабилност, сигурност, прогнозируемост, каза Цветанов. 

"Гинка не е от ГЕРБ. Никой по никакъв начин не е влияел на сделката. Тя е подписана по британското законодателство", уточни Цветанов.