Националният институт по метеорология и хидрология обяви по-висока степен на опасност от поледици и снеговалежи за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе, където кодът вече е оранжев. Това сочи справка на сайта на НИМХ.

По-рано през деня от жълт на оранжев бе променен и кодът за опасност от поледици и снеговалежи за областите София-град, София-област, Пловдив и Хасково. Жълт остава в сила за областите Видин, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич.

В тези райони се очакват валежи от сняг, които през деня, с повишението на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще има условия за образуване на поледици. От НИМХ призовават за повишено внимание при дейности на открито и шофиране на заледени повърхности, както и да се следят актуалните прогнози за времето.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по републиканските пътища в област Плевен, поради опасност от поледици, доипълват от АПИ. Настилките се обработват постоянно, но заради рязката промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и валежите от дъжд,

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат изключително внимателно и със съобразена скорост, без резки маневри.