Само преди дни едно събитие от културния афиш на Европа накара българите, които се занимават с култура, да изпитат отдавна забравената тръпка на успеха, споходил родните творци на знаменити сцени и подиуми. Става дума за филма, който изненадващо /май за почти всички - и най-вече за екипа, създал продукцията/ взе, че спечели една от най-престижните европейски награди за кино - Златната мечка на фестивала „Берлинале“. Смайването беше изписано върху лицата на всички. И на тези, които камерите показаха как полека-лека излизат на сцената, за да получат приза - хората от централните позиции, създали лентата. Но също и на онези, които седяха на един ред в залата и през този ред сякаш се усети как преминава ток: те изведнъж започнаха да се споглеждат невярващо, като постепенно изненадата им премина във фурор. 
На този ред седеше и един млад мъж, облечен с бежово сако и артистично преметнат и сякаш прегърнат от сакото шал. Този млад мъж от българския арт сектор в екипа на филма е и русенската гордост от „Берлинале 2018“. 
Той се казва Веселин Зографов, роден е в Русе и тук е живял в детските си години. След това семейството му се премества в София и там Веселин завършва Първа английска гимназия.
Съдбата го изкушава с различни неща - 
с различни занимания и артистични хобита, които постепено избистрят желанието му да се занимава с кино. Режисурата е това, което го привлича най-силно и което той изучава по време на следването си в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Всъщност негови режисьорски работи вече приковаха интереса на критиката и на публиката, макар и не в най-широките й сегменти. Като например филма „Последната секунда“, който Веселин прави през 2012 година с продуцент Камен Чипев. 
Темата на „Последната секунда“ е загрижеността за бъдещето на Земята и убедеността на режисьора, че проблемът, който връхлита все по-сериозно земното кълбо, може да се решава не само на глобалните форуми с участници едни хора с костюми, поглъщащи огромни количества деликатеси. 
Грижата „Земя“ може и трябва да стане ежедневие 
на всички, защото „всеки един от нас може със своите малки крачки да обърне посоката на безутешното бъдеще, което заплашва планетата“. 
Дали имаме шанс да променим нещо в „последната секунда“? Отговорът на Веселин Зографов е категорично да. И той води зрителите да ги запознае с хора, дръзнали да живеят по начин, хармоничен с природата и нейните закони, при хора, които ежедневно и ежеминутно променят нещо към по-добро и равновесно. Филмът на русенеца е замислен като документален с намерението да представи добри екопрактики. Но режисьорът го превръща в увлекателен човешки и човечен разказ и отвежда при хора от различни професионални сфери, региони, етнос и бит, посветили се на опазването на природата и бъдещето на планетата. Така лентата спира при 
сладкодумната леля Дешка и нейните дъхави мекички
с които тя посреща децата в зеленото училище, показва прелестите на фотосафарито, при което с повечко късмет можете да видите истинска кафява мечка в естествената й среда. Филмът на Веселин Зографов дава повод за размисъл за това дали и доколко е възможно в сегашното консуматорско общество хората да се отнасят към природата с респект - макар и в „последната секунда“.
Преди две години друга режисьорска работа на Веселин Зографов направи впечатление на престижния български кинофестивал „Златната роза“ във Варна. Филмът е късометражен, заглавието е „Пауза II“, в него Веско освен режисьор е сценарист заедно с Миглена Димова. Лентата разказва историята на един цигулар-солист от Софийската филхармония, който е обсебен от огромния и всепоглъщащ страх да не се провали на сцената. Героят търси изход от ситуацията, която заплашва да срине обещаващата му кариера, и да пребори своя ужас. Изправя се пред себе си, но прави това... в съня си.
Темата за музиката не е чужда на Веселин Зографов, при това по няколко причини. Самият той се занамава с музика, свири в различни групи и в различни стилове. А
диалогът му с музиката всъщност тръгва още от Русе, когато, като дете той свири на „голямата цигулка“ - 
ходи на уроци по виолончело. Това със сигурност се отразява на по-нататъшното му развитие като артист. За солидната му музикална култура със сигурност допринася и любимото хоби на русенския му дядо Марин Маринов, който притежаваше една от най-богатите колекции на грамофонни плочи с класика и с други стилове и звездни изпълнители. 
Но вън от съмнение, тези кога по-тихи, кога по-звучни музкални страсти и пристрастия са един от ключовете към приза „Златна мечка“, чийто носител е и Веселин Зографов като част от екипа на кинопродукцията, отличена на „Берлинале 2018“. Защото русенецът е сред създателите на „Не ме докосвай“ именно като човека, който отговаря за звука на филма! 
С тази страна на филмовото производство Веско също се занимава от доста време. И качествата му са доказани. Негови са звукозаписът и звуковият дизайн на филма „Чест“ на режисьора Павел Веснаков, който спечели множество награди, сред които и Голямата награда на 36-ия Международeн фестивал за късометражно кино във френския Клермон-Феран. Русенецът записва звука и за филма „Мама и другите шантавелии в семейството“. За него и за работата му в тази сфера мнението на хората, които познават Веско, неговия маниер на работа и неговата същина, казват следното: „Той 
умее да слуша, чува стъпките от въображението на режисьора
Харесва звука на челото, цугтромбона, бас китарата, саксофона и високите скорости“. Според самия Веселин, когато се правят записи на терен е много важно човек да си познава техниката. „Трябва да знаеш кое как работи, защото има страшно много компоненти - микрофони, кабели, преходници, миксер, рекордер и ако нещо не работи, да знаеш къде може да е причината“ 
И все пак, техниката не е всичко. Защото „Важно е какво правиш с тази техника. Качеството на записа зависи от човека основно - може да имаш най-скъпия рекордер и да не направиш нищо. В никакъв случай техниката не може да е самоцел - да кажеш: „Аз имам най-скъпата техника и затова съм най-добрият в звукозаписа“. Тези две неща са различни. Най-важното е да познаваш техниката, с която работиш, да имаш концепция за всяка ситуация и като знаеш какви са ситуациите, да знаеш как да ги запишеш“.
„Враг номер едно - не само на звукозаписа - може да бъде самият режисьор на собствения си проект, ако пренебрегне звука като изразно средство в проекта. И мисля, че това се случва страшно много в България и режисьорът не е враг номер едно на мен, защото хората, които са в час, знаят какво правят, звукът им е важен и не е някакъв мой каприз, когато отида някъде да записвам, там да е тихо или да изолирам някакви шумове, които не са приятни - това го правя с идеята филмът да стане добре. 
Всъщност ние всички работим, за да има накрая един хубав филм!
казва русенецът.
Вероятно всички тези правила, изведени спонтанно от Веско в неотдавнашно интервю за специализирана столична е-медия, той е следвал стриктно и по време на работата си върху филма „Не ме докосвай“. Във всеки случай, много ласкави думи за звука, който той прави, казва не друг, а продуцентката Мартичка Божилова, която обича да работи с Веско. Именно Мартичка Божилова е продуцент от българска страна на филма-победител на Берлинале, който донесе толкова много радост за България. 
Малко за наградения филм
Лентата „Не ме докосвай“ е копродукция на Румъния, Германия, Чехия, България и Франция. Режисьор е румънката Адина Пинтилие, неин е и сценарият. Оператор е Джордже Чипер-Лилемарк, музиката е на Иво Паунов. Основните роли са шест, една от тях изпълнява българската актриса Ирмена Чичикова, в останалите се превъплъщават Лаура Бенсън, Тома Льомарки, Дирк Ланге, Херман Мюлер и Кристиан Байерлен. 
Историята е особена - вероятно затова мненията на критиката се разделят на две противоположни и дори полюсни групи. Филмът разказва за Лаура, която години наред работи във фабрика за манекени. Тя наблюдава личния живот на другите хора, а нейният сякаш е спрял. Плаща, за да я докосват, и наема млади момчета, за да си създаде илюзия за интимност. Тудор е актьор, който изкарва пари като масажист. Той желае една жена, но тя отхвърля опитите му за сближаване. Следи я, задовoлявайки се с възможността да докосва предметите и местата, на които тя е била. И Пол е актьор, но се намира в нефункционираща връзка. И в тази парадигма тече действието, което предизвиква разнопосочни и не винаги положителни асоциации и емоции у зрителите. Българската публика ще може сама да се убеди в това - наградената в Германия лента е в афиша на международния „София филм фест“. Но докато за сюжета и емоционалното въздействие на кадрите мненията са противоречиви, за звука на филма няма две мнения: „Перфектен!“. 
А заслугата за това е на русенеца Веско Зографов.