Гръцкият парламент одобри законопроект, позволяващ производството на лекарствен канабис, като правителствената коалиция и центристките партии гласуваха "за".
Основната опозиционна Нова демокрация, Комунистическата партия, Златната зора и Съюза на центристите гласуваха против, съобщава Greek Reporter.
"Обсъждаме лицензирането на единна, интегрирана единица, която включва производство, преработка и производство на готови лекарствени продукти от коноп. Това е, за което става въпрос ", каза министърът на здравеопазването Андреас Ксантос.
Опозиционните партии, които гласуваха в подкрепа на законопроекта, заявиха, че въведената от правителството рамка не е нито пълна, нито ясно определена, но това е първа стъпка в правилната посока.
От Нова демокрация обявиха, че не поставят под съмнение позитивите на легализацията на канабис за медицински цели, но са против начина, по който правителството приема закони, защото не включва гаранции за контрол при отглеждане, производство и продажба.

Интерес към инвестиции в Гърция в тази сфера има от различни компании, включително канадска компания, която обяви, че започва да отглежда канабис още тази година, съобщава и "Евронюз".