Съучастник в две телефонни измами отива на съд, след като вчера Районна прокуратура внесе обвинителния акт срещу 48-годишен мъж Присово, Великотърновско. Обвинението срещу Румен Р. е за това, че на 19 октомври 2016 година на два пъти в Русе се представил следовател и полицай и измамил двама пенсионери, че помагат на полицията, като им взел общо 40 328 лева. Обвиняемият бил безработен и се свързал с измамник, за да му помогне да се сдобие с пари от двама възрастни в Русе. по предварителна уговорка Румен пристигнал в града на 19 октомври и се свързал по телефона с пенсионерка.

След акто се представил за служител на полицията, той обяснил на жената, че работи по случай за разкриване на група лица, които извършват телефонни измами. За залавянето им трябва да изпълниш условията им, а като ги заловим, ние ще ти върнем парите, казал Румен и затворил телефона. Не след дълго последвало обаждане, при което непознат мъж започнал да заплашва жената с искане на пари. Така действайки със съзнанието, че оказва съдействие на полицията, жената поставила в чанта 3390 евро, 335 щ.долара, 165 лв., часовник, златни бижута и 7775 лева всичко на обща стойност 24 051 лева и ги хвърлила през терасата.

В това време Румен се придвижил до адреса и взел чантата. Като разбрал, че жената лесно се лъже, измамникът продължил да иска пари от жената. Този път той обяснил на пенсионерката, че ако продължи да съдейства на полицията, това ще бъде широко отразено в медиите и ще й увеличат пенсията. Така жената изтеглила от банков клон 3000 евро и ги оставила в кошче за боклук.

През цялото време била следвана от обвиняемия, който взел и втората сума. Същият ден той позвънил на домашния телефон на друг русенец и по същата схема го накарал да изтегли от банков клон 16а277 лева и по указание на полицейския служител ги оставил до трафопост срещу Корабния техникум. Румен незабавно взел пакета с пари и подлъгал пострадалия да изтегли още пари от банката, но там служителите забелязали притеснението на възрастния мъж и уведомили полицията, след което измамникът бе арестуван. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.