Първият сериозен сняг задейства новата общинска наредба в екстремни зимни условия синята зона и общинските паркинги да се ползват безплатно, за да не се получават струпвания в малките улици и да не се пречи на преминаването на снегопочистващата техника. До 1 март свободно могат да се ползват както откритите места за паркиране, така и подземните гаражи на Доходното здание и Арена Русе. За по-бързото и качествено разчистване на града общината се обърна към собствениците на автомобили да освободят улиците „Муткурова“, „Ангел Кънчев“ и централна градска част. 
Ангажимент за почистването пред търговски обекти, офиси и блокови пространства имат собствениците, припомни още местната власт. 
Около 40 машини на Областното пътно управление се включиха  в почистването на пътищата в региона. Въпреки това, заради сипещия се сняг и неспирния вятър движението на камиони с тегло над 12 тона бе ограничено към Бяла, Разград и Тутракан, а полицията и пътните служби излязоха с препоръки пътуванията с автомобили да се ограничат заради сложната обстановка.
Корабоплаването за маневрените кораби по Дунав бе спряно още преди обед заради силен източен вятър със скорост 16 метра в секунда, каза директорът на „Морска администрация“ капитан Иван Жеков. Забрана имаше и за работата на крановете в пристанищата, както и за извършване на товарна дейност.
За разлика от друг път нямаше населени места в региона без ток и вода и няма бедстващи пътници.
В община Русе денонощно работят 50 снегопочистващи машини - 25 в града и още толкова извън града, които осигуриха проходимост на пътищата. Затворени бяха само отсечките Мартен-Николово и Николово-Червена вода, каза шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. 
Градският транспорт се движеше нормално, но както при всяка подобна ситуация поръчването на такси на адрес си беше повече от късмет.
Заради опасността да бъдат затворени пътища болница „Канев“ се погрижиха за всички пациенти на хемодиализа. 42 от тях живеят извън Русе и още в неделя хората от общините в областта бяха докарани в болницата, вчера на лечение постъпиха и 10 човека от община Русе.
За вторник се очаква спиране на валежите, но температурите ще бъдат по-ниски от днешните, като минималните ще са минус 9, а максималните - минус 6. В сряда ще има нови валежи, а минималните градуси ще слязат с един градус. Североизточният вятър ще създава условия за виелици.