Остава усложнена обстановката на места в страната заради значителните снеговалежи и ниските температури. Червен код е обявен за областите Смолян и Кърджали. Във всички останали области кодът е оранжев.

Четири ТИР-а, затрудняват движението по АМ „Тракия в района на Пазарджик, в посока София. От полицията съобщиха, че заради сблъсък между два от тях има разсипан товар върху пътното платно. Слушател на „Хоризонт“ заяви, че на практика движението в този участък е блокирано:

Около четири тира са се ударили във верижна катастрофа, единият от които сериозно е пострадал – усукан, с изсипан товар в аварийната лента и в лентата за нормално движение. Опашката от автомобили е километрична и на практика магистралата е неработеща в посока София. След мястото на тази катастрофа колоната от коли продължава още, което предполага други проблеми.

От полицията обмислят да въведат обходен маршрут.Полицейски екипи регулират движението в участъка. 15 населени места в област Пазарджик са без ток поради аварии, причинени от силния вятър и обилния снеговалеж. С нарушено електрозахранване са селища от общините Пазарджик, Септември, Белово и Панагюрище. Аварийни екипи отстраняват авариите. Заради паднало дърво има затворен пътен участък в Панагюрище. Обстановката в Сърница се усложнява, каза кметът Неби Бозов. От полицията в Пазарджик съобщават, че към момента няма изолирани селища. Приоритетно се почистват главните пътища в региона.

Обстановката в област Благоевград се усложнява. По пътя между Банско и Разлог снегопочистваща машина е аварирала върху релсите на теснолинейката Добринище - Септември. Движението на влака от Банско за Септември в момента е спряно. Обилният снеговалеж в района продължава. Снежната покривка вече надвишава половин метър.

В цялата Старозагорска област има силен снеговалеж, особено в участъка между Чирпан и Стара Загора. Снеговалежът и силния вятър са прекъснали електрозахранването в Радневските села Сърнево и Диня. Екипи на EVN работят, от дружеството очакват да възстановят подаването на ток до края на деня. В "Прохода на Републиката" движението е ограничено за МПС над 12 тона в посока Русе. ТИР-овете се спират в района на Велико Търново, Гурково и Нова Загора. На АМ „Тракия“ два ТИР-а са се ударили при изпреварване на снегорин и са изтеглени в аварийната лента. В този участък движението се осъществява само в изпреварващата лента. В Стара Загора голяма част от улиците и тротоарите не са почистени.

До около 100 км/ч е достигала скоростта на вятъра през изминалото денонощие, сочат данни на хидрометеорологичната обсерватория в град Сливен. Снежната покривка в планинската част на общината е с дебелина 10-15 см. В равнинната част валежите са по-слаби, което определя и дебелината на снежната покривка. Пътищата от републиканската мрежа на територията на Сливенска област са заснежени, но проходими. Остава в сила въведеното ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона през „Котленския проход“, съобщиха от Областното пътно управление. Автомобилите могат да използват обходни маршрути през „Прохода на Републиката“ или „Ришкия проход“. В община Нова Загора има образувани снегонавявания. По пътя Нова Загора – Гурково е въведено ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона. Опасност от падащи камъни има по пътя Стара река – Сливен, в участъка от Бяла до Сливен, по пътя Ичера – Сливен и по пътя Твърдица – Елена, в участъка от Твърдица до рудник „Твърдица“. Населени места без ток и вода няма.

Във Врачанска област най-тежка е зимната обстановка в община Оряхово, където заради силния вятър има огромни снегонавявания. До няколко метра са на места преспите по пътя между Оряхово и Кнежа край село Селановци и село Галово. В Селановци е прекъснато електрозахранването заради авария. Със заповед на кмета Росен Добрев са отменени учебните занятия до сряда включително, за да се избегнат инциденти при извозването на учениците. С високоприходима кола на общината се извозва храна на близо стоте потребители на социалния патронаж. Предвидени са порции за три дни.

Четири населени места в Ямболската община Тунджа са без ток. Заради влошената обстановка детските градини в селата Победа, Хаджи Димитрово, Кабиле и Дражево ще останат затворени днес и утре.

Във вторник и сряда училищата в общини Каолиново, Никола Козлево, Венец и Хитрино, област Шумен, ще останат затворени заради усложнената зимна обстановка в областта.В Каолиновска община детските градини ще бъдат затворени до края на седмицата. Кметът на Нови пазар подготвя заповед, с която ще обяви неучебен днешния ден в село Мировци. В община Шумен обмислят възможността да преустановят занятията във всички селски училища. В община Смядово обстановката засега е нормална. Кметът Иванка Петрова, уточни, че специализирани машини са почистили пътя до дома за жени с психиатрични проблеми в Черни връх. Така са гарантирани доставките на хранителни продукти. Изготвен е списък с хората на хемодиализа, за да могат те утре да бъдат извозени утре до болницата в Шумен.

23-ма пациенти на хемодиализа от Русенска област са настанени превантивно в Университетска болница "Канев" в Русе, за да могат да са в лечебното заведение ако пътищата станат непроходими поради силния снеговалеж. Снегът в Русенска област вали от вчера, но поради силния вятър снежната покривка е едва 20 сантиметра. Няма населени места без ток и вода, няма и откъснати селища. В град Русе работят 50 снегопочистващи машини, а общественият транспорт се движи нормално. Затворени за зимния сезон са пътищата между Мартен и Николово и от Николово към Червена вода. От хидрометеорологичната станция съобщиха, че в района духа пулсиращ вятър от изток-североизток със скорост на пулсациите от 16 метра в секунда, което е равно на 57 километра в час. Температурата на въздуха е -8.6 градуса, а тенденцията е за още по-студено време.

Ограничено е движението за товарни автомобили над 12 тона по главния път Русе - Разград - Шумен - Силистра. На територията на Разградска област няма затворени пътища, съобщи дежурният в Областното пътно управление. 37 машини почистват републиканските пътища в региона. Снежната покривка е около 15 см, вятърът създава условия за снегонавявания.

В област Търговище зимната обстановка е спокойна. Има лек снеговалеж, снежната покрива на отделни места достига 15 сантиметра. Пътищата са проходими при зимни условия. По откритите места има навявания. Близо 60 снегопочистващи машини са в готовност за поддържане на пътната мрежа при влошаване на обстановката.

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения. 80 машини чистят пътната мрежа. Сняг вали в района на Хасково, Димитровград и Минерални бани. В Свиленград, Харманли, Любимец и Симеоновград прехвърча слаб сняг, в Тополовградско всички пътища са проходими, слаб е валежът и там. Вятърът навсякъде е силен. Възможни са навявания. Очаква се снеговалежът да се засили през деня.

Движението на обществения транспорт в София се осъществява при зимни условия. Причината за закъснението в разписанието е интензивният трафик на автомобили. Лъчезар Пеков от Центъра за градска мобилност каза:

Като цяло започват да избиват натрупаното закъснение от сутрешните часове. В момента закъсненията са между 15-20 минути, някои отделни линии до 30 минути максимум. Обработват се почти всички трасета на обществения транспорт.

Сутринта закъсненията са били около 50 минути. „Синята“ и „зелената“ зони за паркиране не работят днес заради затруднения да се почистят паркоместата. Румяна Милова, директор на "Паркиране и мобилност" съобщи:

Стремим се да почистим паркоместа около най-значимите обекти - болници и поликлиники, след което ще преминем към детски градини и училища.

Три влака от Перник за София са отменени тази сутрин, два в обратна посока - също. Закъснението на влака от Видин е 100 минути заради повреда на локомотив. От летище София информират за леко отклонение от разписанията. Заради силен вятър пристанището в Бургас е затворено. Летището в морския град работи нормално, всички пътища в областта са проходими при зимни условия.

Още за обстановката в останалата част от страната можете да прочетете в свързаните новини.