Белград. Снежни бури обхванаха Балканския полуостров, които доведоха до усложняване на обстановката в редица държави от региона. Под влияние на студената сибирска вълна, която нахлу от изток на през последните денонощие, целият регион бе обхванат от ниски температури и валежи и сняг.

Най-тежка продължава да е ситуацията в Хърватия, където на места се образува снежна покривка до три метра, а температурите паднаха до -20 градуса по Целзий. Лошото време наложи затварянето на училища в редица райони на страната. Министерството на отбраната взе решение войската да бъде включена в оказването на помощ на бедстващото население. Съобщава се, че по пътищата в страната снежната покривка на места достига до 1,5 метра.
Заради ниските температури се създават предоставки за затруднено движение, особено по мостове и надлези. Водачите на превозни средства са предупредени да не тръгват на път без зимно оборудване на автомобилите си и ако е възможно да избегнат шофирането, докато обстановката не бъде нормализирана. Проблеми обаче има и в движението на железопътния транспорт. Най-тежка е обстановката в централната и северозападната част на Хърватия. 

На първия ден от новата седмица Сърбия и столицата й Белград осъмнаха под снежна покривка, а според прогнозите на метеоролозите преваляванията ще продължат и през деня, като времето ще бъде облачно, ветровито и много студено.
Очаква се увеличение на снежната покривка в цялата страна. През следващите дни преваляванията от сняг ще се редуват с дъждове. Ниските температури, които на места достигат до минус 12 градуса по Целзий, ще се задържат до четвъртък. Вълната от студен въздух ще доведе до образуването на поледици, които ще създадат усложнена обставновка по пътищата в страната и ще затруднят почистването. 
Бе разпространена информация за задръствания и хлъзгави улици в столицата Белград. Жителите на града са предупредени да се подготвят за студената вълна, която ще обхване града през следващите дни, като затворят добре прозорците и вратите на домовете си и си набавят допълнителни количества хранителни продукти. Отправени са съвети за запасяване на свещи – не само заради опасност от прекъсване на електричеството. Една запалена свещ може да повиши температурата в малка стая с до няколко градуса, подчертават от редакцията.

Обилните превалявания от сняг и екстремно ниските температури, които обхванаха в неделя Босна и Херцеговина, предизвикаха транспортен хаос в северозападната част на страната.
В понеделник в страната бяха измерени най-ниските температури за тази зима: в планината Белашница са отчетени стойности от минус 21 градуса по Целзий. На около 30 километра от столицата Сараево термометрите показаха минус осем градуса. 
Метеоролозите прогнозират нови валежи от сняг, в резултат на които ще се образува снежна покривка от пет до 20 см. 
Поради големите количества сняг в района на Ливно са затворени няколко регионални пътни артерии. Ситуацията по пътищата е допълнително усложнена заради силния вятър, който затруднява снегопочистването. Очаква се през следващите 48 часа температурите да продължат да падат. 

Лошото време не подмина и Черна гора. В района на град Жабляк се формира снежна покривка от 97 см. Сняг има в столицата Подгороца, в Цетине, Колашин, Шавник, Биело Поле и Плевля. Сняг падна вчера в пристанището на Черна гора – град Бар. 
Дирекцията за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Черна гора призова всички институции да повишат нивото на готовност преди студената вълна.

Снеговалежи и ниски температури предизвикаха проблеми по редица пътища в Албания. По данни на албанските власти въпреки лошите метеорологични условия всички пътища в страната са проходими при зимни условия, но шофьорите се призоват да карат внимателно заради повишената опасност от катастрофи, за което допринася и заледяването на пътната настилка на места. Агенцията за гражданската защита се намира в готовност да помогне при произшествия. 

Лошото време обхвана и Македония. Най-много валежи от сняг са регистрирани в Маврово, където се образува снежна покривка от 78 см. В Лазарополе има 51 см снежна покривка, Крушево 41 см, Дебър и Тетово 20, Дойран и Претор – 17 см, Битоля 16 см, Скопие – 15 см, Гевгели – 14 см, Струмица – 12 см, Щип - девет, Берово и Крива Паланка - седем, Виница - шест, Охрид - пет и Прилеп - три сантиметра.
Минималните температури в цялата страна са под нулата. Най-ниската е измерена в Маврово –минус 11, минус девет в Крушево и Пожаране, минус осем в Лазарополе и Дебър, минус седем в Тополчани, минус шест в Скопие, Тетово, Прилеп, Берово и Крива Паланка, минус пет в Охрид, Битоля и Щип, минус четири в Демир Капия, Струмица и Виница, минус три Претор и Гевгели, до минус два в Дойран.
В понеделник времето в югозападната ни съседка е облачно и студено, със снеговалеж и умерен северозападен вятър. В следващите дни страната ще бъде засегната от много студена и влажна въздушна маса, в резултат на което температурите ще продължат да падат. До четвъртък, когато се очаква да спрат валежите, температурите ще бъдат значително под средните за този период на годината. Най-студените ще бъдат в сряда и четвъртък през нощта, когато сутрешната температура на места ще падне под -10 градуса. От петък температурите ще се покачват сравнително бързо.

Арктическата буря, която засегна Европа, се спусна и към Румъния, довеждайки до транспортен хаос и затваряне на редица учебни заведения.
Румънската железопътна компания CFR съобщи, че 37 влака са били спрени поради екстремно ниските температури. Движението на десетки други влакове се осъществява със сериозни закъснения. 
В Букурещ, където температурите паднаха до минус осем градуса по Целзий, кметът Габриела Фиаре разпореди затваряне на училищата в столицата за поне два дни. Мярката бе наложена и в други градове в страната. Около пет хиляди служители на Главния инспекторат за извънредни ситуации бяха призовани да помогнат на хората да се справят с последиците от лошите атмосферни условия. 
Същевременно румънските власти отправиха предупреждения за пътуващите до съседна България, където снеговалежите доведоха до образуване на снежна покривка от 40 сантиметра. В южната част на страната е обхваната от силни ветрове.