Високопоставен севернокорейски генерал ще присъства в неделя на церемонията за закриване на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. 

Ким Йон-чол, отговорник за междукорейските отношения в управляващата КНДР Корейска трудова партия, ще води осемчленна официална делегация, която ще бъде на посещение в Южна Корея от петък до неделя, съобщи днес южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от ТАСС.

Според източник от министерството, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап, Сеул "смята, че идването на делегация от Севера ще спомогне за подобряване на междукорейските отношения и ще донесе мир на Корейския полуостров, включително денуклеаризация на Северна Корея".

По време на престоя си делегацията ще бъде приета от президента на Южна Корея Мун Дже-ин, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от същото ведомство.

На закриването на олимпиадата се очаква да присъства и дъщерята на американския президент Иванка Тръмп. 

Според Йонхап присъствието на севернокорейска и на американска делегация в Южна Корея по повод игрите дава основание да се очаква среща между официални лица от КНДР и от САЩ по време на олимпийските прояви.

Програмата на делегацията начело с Иванка Тръмп не предвижда контакти с представителите на КНДР, заяви обаче в сряда служител от американската администрация.

Американският вицепрезидент Майк Пенс е имал уговорена среща със севернокорейски представители, включително със сестрата на лидера Ким Чен-ун, по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан, но севернокорейците са я отменили в последния момент.