Тв операторите няма да продават програмите си в пакет на кабелните оператори. Това предвижда предложение за промяна на Закона за радио и телевизия, предложен от патриотите в НС. Като мотив за законопроекта е посочена необходимостта от разбиване на „многобройните случаи на злоупотреба с господстващо и монополно положение при предоставянето срещу заплащане на права за разпространение върху радио- и телевизионни програми“, уточнява в. Монитор.

Вместо това организациите ще трябва да се договарят с кабелните оператори за всяка от своите програми поотделно. По този начин правата за тях няма да могат да бъдат закупени на предлаганите досега промоционални цени, алармират от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). 

„Пакетното предлагане на телевизионни програми съществува и то е обичайна търговска практика и форма на търговска отстъпка. Телевизионните програми могат да бъдат купени и самостоятелно на по-висока цена. Като краен резултат ще скочат цените за абонатите на кабелна телевизия и ще бъде ограничен достъпът им до разнообразно съдържание. Самите телевизии пък ще бъдат сериозно ощетени финансово. Целта вероятно е да бъде засегната икономическата независимост и публицистична безпристрастност на телевизиите. Предложението също ще облагодетелства сивия сектор на кабелното пиратство“, обясняват още от АБРО. 

Асоциацията определя мотива за внасяне на предложението като неверен и посочва, че „Комисията за защита на конкуренцията последователно е установила липса на злоупотреби с господстващо положение“. 

Въпреки това, само миналата година КЗК глоби bTV с близо 3 млн. лв. именно заради злоупотреба с по-силната си позиция на пазара при договаряне с кабелни оператори.

Според комисията bTV Media Group формира възнаграждението, което оператори й дължат, на база минимален брой гарантирани абонати. Последният не може да бъде намаляван, включително и при установен реален брой абонати, който е по-нисък от уговорения предварително.

Премахването на условието кабелните оператори да посочват задължителен брой крайни потребители е сред другите опорни точки в законопроекта. „Това ще доведе до процъфтяване на сивия сектор на кабелното пиратство. Към момента липсва добра законова регулация и какъвто и да е контрол върху реалния брой на абонатите на кабелните оператори. В резултат приходите от разпространение на телевизионни програми, както и тези на други авторско-правни индустрии, са ограничени от лошата законова регулация и липсата на коректна публична информация“, уточняват обаче от АБРО.

Предвидената санкция за неспазването на новите разпоредби, ако те бъдат приети, варира между 10 000 и 50 000 лв.