Австрийският ски курорт Кицбюел е най-добрият в Европа, а българският курорт Банско е поставен на 112-то място сред 2266 курорта на Стария континент, оценени от най-големия сайт за ски курорти в света Skiresort.info.

Банско дели 112-то място с още 22 ски курорта в Австрия, Швейцария, Франция и Испания, като е оценен с 3,8 звезди при максимални 5. Курортите са оценени по 18 критерия, сред които подготовка на склоновете, лифтове, надеждност на снега, чистота и хигиена, дружелюбност на служителите, гастрономия, наличие на паркинги.

Банско получава максимални пет звезди за лифтовете и въжените си линии и за подготовката на склоновете си. В същото време курортът е оценен само с три звезди за достъпност и наличност на паркинги, за екологична ски ориентация и дружелюбност на служителите.

От оценката за специални интереси се вижда, че Банско е добър както за начинаещи, така и за напреднали скиори, оценен с четири звезди. Българският курорт обаче получава три звезди за „семейства и деца“ и едва две звезди за наличие на „писти за ски бягане“.

Кицбюел е единственият курорт в Европа с обща оценка от 4,8 звезди при максимални 5. Второто място поделят още пет австрийски курорта – Калтенбах, Ишгъл, Зьолден, Скивелт Вилдер Кайзер и Санкт Антон. Тези курорти получават 4,7 звезди. Седмото място поделят десет австрийски, швейцарски, италиански и френски курорта, оценени с по 4,6 звезди. Това са италианският Грьоден/ Вал Гардена, австрийските Заалбах-Хинтерглем-Леоганг и Шладминг, швейцарските Ароса и Санкт Мориц, австрийските Цилертал Арена и Майрхофен, френският Вал Торенс, австрийският Зелфаус-Фис-Ладис и френският курорт Тин.

Следващите български курорти в класацията след Банско са Боровец и Пампорово, които са поставени на 370-то място заедно с още 66 курорта от Стария континент. Те получават обща оценка от 3 звезди.