Франк Дикман от Ню Мексико, САЩ, заведе съдебно дело срещу Microsoft и лично срещу Сатя Надела за обезщетение във връзка с предявено „нарушение на гражданските му права”, настъпило когато неговият лаптоп Asus е бил автоматично актуализиран от Windows 7 до Windows 10.

Потребителят е поискал ново копие на Windows 7 или 600 милиона долара, съобщава The Register. Според жалбата, подадена в окръжния съд в Денвър, Колорадо, проблемът за Дикман започва, когато лаптопът му Asus 54L, доставен с Windows 7, е актуализиран до Windows 10 и „веднага става нефункциониращ”.

Сега Дикман иска да премине от Windows 10 обратно към Windows 7 чрез цифров код за изтегляне и активиране, предоставен му от Microsoft. За да го получи, той съди Microsoft и Надела, в частност. Съдът е дал на Редмънд 30 дни, за да предостави на Дикман софтуера или да плати повече от половин милиард долара за обезщетение за вреди.

„Единственото разумно решение за Microsoft е да достави OEM версията на своята операционна система, която да бъде изтеглена от уеб сайта на компанията и потвърдена чрез „key” кода, който върви с компютъра”, се казва в иска на Дикман.

„Ако Microsoft и неговият изпълнителен директор Сатя Надела не предоставят тази функция в рамките на 30 дни от предявяването на иска, те трябва да платят… 600 милиона долара като обезщетение”, категоричен е ищецът.