Министерството на здравеопазването контролира оперативното управление на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), кадрува в институцията, дава директно нареждания на административния персонал и променя бюджетите на болниците. Това твърди бившият подуправител на касата д-р Димитър Петров. Той обясни, че намесата от страната на министерството се осъществява от зам.-министъра и председател на надзора на касата Жени Начева. По принцип НЗОК трябва да е независим от правителството орган, който има отделен бюджет, а управителят му се избира от парламента.

Петров беше отстранен от касата по искане на управителя ѝ проф. Камен Плочев, който също вероятно ще напусне поста съвсем скоро, след като оставката му беше поискана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. При напускането си Петров предупреди за хаос в институцията, тъй като Плочев не разбирал естеството на работата там.

По думите му тя кадрува в НЗОК, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. "Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения", смята Петров. Подобни обвинения той хвърли и при отстраняването си от управлението на здравната каса.

В петък пък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОКпроф. Камен Плочев, тъй като поискал парламентът да актуализира бюджета на институцията през главата на министъра. Ананиев обясни, че Плочев се опитал да оправдае това с думите, че не погледнал какво подписва, когато парафирал писмото с искане за повече пари, изпратено до Народното събрание. Мотивът за исканата актуализация са задълженията към чужди здравни каси за лечение на българи.

Според освободения през декември подуправител на НЗОК Димитър Петров проф. Плочев категорично не е за поста управител на касата, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване. "Изумен съм, че изискванията за управител на касата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса", коментира Петров.

"Като си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за касата и за себе си, е да се махне по най-бързия начин, защото той ще има проблеми", каза той и допълни, че ръководителят на здравно-осигурителната институция не разбира какво се случва в нея, какво му дават да подписва. "Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх", каза още д-р Димитър Петров. Според него, ако Плочев реши да не подава оставка, скандалът ще се задълбочи.

Според Димитров разходът за погасяване на задължения към чужди здравни каси е лесно предвидим, тъй като парите се плащат след 18 месеца, което означава, че нужните средства са били ясни през юни миналата година.

"Това е можело да се предвиди в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да постави въпроса тогава", каза Димитров. Той обаче постави и въпросът защо тези разходи не са предвидени и от надзора на касата, който се оглавява от Жени Начева.

Според Димитров подобни скандали ще продължават, докато НЗОК не си възвърне характера на независима институция.

Д-р Петров коментира също, че не е привърженик на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине. "Има големи проблеми, но такъв апокалипсис не може да се очаква", заяви той.