Никълъс Круз, заподозрян за кръвопролитието вчера в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркленд, Флорида, е свързан с бялата националистическа военизирана група "Република Флорида", предаде Асошиейтед прес в петък. Нападението в гимназията във Флорида е стрелбата с най-много загинали за последните пет години, отбелязва агенцията. Освен 17-те загинали, в болницата се намират 14 пострадали.

На сайта на "Република Флорида" групата се самоопределя като "организация за защита на гражданските права на белите", чиято цел е да създаде бяла етническа държава във Флорида. Смята се, че лидерът на групата е Джордан Джереб.

Джереб потвърди, че нападателят Никълъс Крус е член на организацията и е участвал в военизирани учения в Талахаси, предаде Асошиейтед прес. Той добави, че групата свиква "спонтанни демонстрации на случаен принцип" и се опитва да не участва в модерния свят.

Джереб заяви, че не познава Крус лично, но подчерта, че той не е действал от името на групата и отговорността за деянието му е лично негова.

Лидерът на "Република Флорида" добави, че Крус е имал някакви проблеми с момиче и вероятно решението да извърши нападението в деня на Свети Валентин не е съвпадение.

Същевременно съдия в щата Флорида нареди Никълъс Крус да остане в ареста без право на освобождаване под гаранция, предаде Асошиейтед прес. Предявено му е обвинение за предумишлено убийство на 17 души, по 17 пункта. Крус се яви пред съда в оранжев затворнически комбинезон, с белезници на ръцете. Адвокатката му не оспорва заповедта на съдията.

19-годишният младеж е стрелял със собствена полуавтоматична пушка AR-15, която е на въоръжение в полицията. Освен това тя се продава на граждани с цел самоотбрана и лов.

Круз купил оръжието само месеци след като навършил 18. На тази възраст той не можел да купи нито един от пистолетите в магазина. Но за полуавтоматични оръжия, пушки и автомати няма такива възрастови ограничения, отбелязва Асошиейтед прес.

През септември миналата година ФБР е получило информация за заплашително видео, публикувано в Ютюб от потребител на име Никълъс Крус, но не е успяло да го идентифицира, съобщи на пресконференция в Паркленд специалният агент Роб Ласки, участващ в разследването на трагедията.

След нападението губернаторът на Флорида Рик Скот призова за затягане на разпоредбите, които пречат на психически нестабилни хора да купуват огнестрелно оръжие, предаде ДПА.
"Трябва да гарантираме, че хора с психични заболявания не докосват огнестрелни оръжия", подчерта републиканският политик на пресконференция в Паркленд.

Тръмп призова за уважение към живота, без да спомене контрола над оръжията

Снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в обръщение към нацията, че масовото убийство е превърнало училището във Флорида в "сцена на ужасяващо насилие, омраза и зло".

До момента Тръмп не е споменавал въпроса за контрол над оръжията. По-рано в петък той определи извършителя като психически неуравновесен.

Цялата страна се моли с натежало сърце за жертвите и техните семейства, заяви Тръмп.
Той призова американците да работят заедно, за да изградят култура на уважение към живота, която създава дълбоки и важни връзки между хората, предаде Ройтерс.

Нито едно дете или учител не трябва никога да бъде в опасност в САЩ и родителите не трябва да се притесняват за децата си, когато ги изпращат сутрин, заяви Тръмп.

Президентът на САЩ не спомена изобщо думите "огнестрелно оръжие" в кратката реч, но обеща да се заеме с трудния проблем за справянето с психичните разстройства, отбелязва Франс прес.

"Ако имате нужда от помощ, обърнете се към учител, член на семейството си, служител на местната полиция или религиозен лидер. Отговорете на омразата с любов, на жестокостта с доброжелателство", призова той. "Не е достатъчно да се действа, за да се създава впечатление за промяна, нещата трябва наистина да се променят", призна президентът на САЩ.

Освен това Тръмп обеща да посети Паркленд, където се намира гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", за да се срещне със семействата на загиналите и местните власти и да продължи да координира реакцията на федералните власти.

Британският вестник "Гардиън" отбелязва, че от речта на американския президент е станало ясно едно - забравете за проверки на миналото на лицата, които искат да притежават огнестрелно оръжие, и за всякакви други мерки за контрол върху оръжията.

"Гардиън" добавя, че колкото повече се е засилвала поляризацията във Вашингтон, толкова по-политизирани са ставали политическите изявления на най-високо ниво като реакция на подобни случаи като този във Флорида.

Защо Америка не е в състояние да спре тази епидемия от насилие с огнестрелно оръжие, се пита "Индипендънт" и припомня, че това е 18-ти случай на насилие с огнестрелно оръжие в САЩ за тази година.

Обама вече остана без думи за реакции след подобни случаи, а Тръмп среща трудности да намери такива, пише "Вашингтон пост".

Расте разочарованието, че Конгресът не приема дори и умерени мерки по отношение на огнестрелното оръжие, коментира "Ню Йорк таймс".