ГЕРБ започват да събират подписи за оставката на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента. Искането за оставка е заради системно нарушване на Правилника на Народното събрание, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение. Да ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие и политическия консенсус по теми, които за нас не бива да бъдат преразглеждани", обърна се Биков към БСП от парламентарната трибуна.

"Явно не сме в състояние да разберем какво се говори във вашето биполярно състояние. Чуваме едно, виждаме друго, а после разбираме, че мислите трето", каза още той.

Биков даде пример със съпротивата на Жаблянов срещу договора с Македония и спазването на минута мълчание в памет на жертвите на комунизма у нас. "Зам.-председателят трябва да е фигура, която да представлява целия парламент", каза Биков.

Оставката на Валери Жаблянов беше поискана, след като стана ясно, че е автор на скандалната констатация, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", залегнала в официална позиция на БСП за "Лукомарш".

По-късно социалистите се разграничиха от това твърдение и обясниха, че това е лично мнение на автора и застанаха зад Жаблянов.

Самият той коментира в четвъртък, че не вижда мотиви за да подаде оставка. "Личното ми мнение съм го споделял многократно по партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България", каза Жаблянов.

Депутатът от БСП Станислав Владимиров коментира, че в случая личи „някакъв реванш” от страна на ГЕРБ заради оттеглянето на Димитър Главчев. Той подчерта, че официалната позиция на партията е, че Жаблянов не е нарушил правилника.

"Нашата партия, за разлика от ГЕРБ, е демократична партия и не ограничава демократичното мнение", допълни Владимиров. Според него има "фиксация" към Жаблянов.