Съединените щати се присъединиха към Великобритания и официално обвиниха Русия в извършването на кибератаката през юни 2017 г., която беше насочена към Украйна, но засегна компютрите по цял свят, предадоха агенциите.

Белият дом дори заплаши Москва с международни последици, заради най-разрушителната и скъпоструваща в историята кибератаката "НеПетя"(NotPetya).

Кибератаката беше безразсъдна и безразборна и се разпространи из целия свят, нанасяйки вреди за милиарди долари в Европа, Азия и Америка, каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Според Вашингтон тази кибератака е била част от настоящите усилия на Кремъл да дестабилизира Украйна и показва още по-ясно намесата на Русия в конфликта в Киев.

В четвъртък британското правителство също обвини Москва, че стои зад атаката "НеПетя".

Кремъл категорично отхвърли обвиненията, които според него са част от "русофобска кампания".

"НеПетя" зарази хиляди компютри из цял свят през лятото на миналата година, включително в критично важни инфраструктури като контролните приспособления на мястото на ядрената катастрофа в Чернобил и пристанищата на Мумбай и Амстердам. Най-засегнатата страна бе Украйна, където бяха атакувани банковите операции и информационните екрани на главното й летище.