Чувствате болка след тренировка, консултирате се с лекар и той веднага ви изписва противовъзпалително лекарство... Това се случва в 100% от случаите, но никога докторите не предписват включването на определени хранителни продукти в менюто си, които могат да решат проблема, без да се налага да се пие лекарство. Ние обаче се грижим за здравето ви по всички възможни начини, и ще ви предложим една достъпна алтернатива за справяне с възпаленията от натоварванията, водещи до болките в тялото ви.

Първо, поглеждайки към вашето меню, бихте могли веднага да премахнете млечните продукти, особено прясното пастьоризирано мляко. Голяма процент от хората са нетолерантни към пастьоризираните млечни продукти, тъй като с възрастта способността на тялото да се справя с лактозата намалява и това насърчава алергичен или силно възпалителен отговор от негова страна. Също така, намалете консумацията на хляб, тъй като глутена в него има подобен ефект! Ако залагате на здравословните мазнини, избягвайте сусамовото олио, можете да заложите на авокадото и макадамията като заместители. Сусамовото олио има съотношение 45:1 омега-6 към омега-3 мастни киселини, а такова голямо количество на омега-6 мазнините също може да доведе до повишаване на възпалителните процеси. Ако имате повече нужда от мононенаситени мазнини, бихте могли да заложите на бадемовото олио.

Рибата тон и тилапията са сред основните храни в бодибилдинга, но сьомгата също има голям потенциал за изграждане на мускули и осигурява достатъчно омега-3 мастни киселини. Зеленият фасул е здравословна храна, но пък брюкселското зеле е по-силно заредено с естествени съставки, борещи се с възпаленията.

Що се отнася до храненето след тренировка, добре е да не правите зареждането с храни богати на прости захари, тъй като те създават силен инсулинов скок, затова е добре да се спрете на източниците на бавни въглехидрати. Например, можете да заложите на пълнозърнестите овесени ядки, добавяйки за по-добър вкус боровинки или череши. Като цяло, малките червени плодове са един вид елитни бойци срещу възпаленията.

Бонус списък с най-добрите противовъзпалителни храни

Боровинки

Овесени ядки

Джинджифил

Зелен чай

Черен шоколад

Дива сьомга

Червени чушки

Куркума

Цвекло

Броколи

Черен боб

Студено пресован зехтин

Домати

Чия

Ананас

Спанак

Пълнозърнести храни – киноа, кафяв ориз, амарант, белено просо

Яйца

Чесън

Скариди

Камут – египетска пшеница

Ябълки

Кисело мляко

Ядки – орехи, бадеми и лешници

Риба тон

Розмарин

Бульон от телешки кости

Кокосово масло

Мед

Мисо - японската супа от водорасли и соя