Всичко, което ни е нужно, е любов, казват мъдрите хора... Когато обичаме, самочувствието ни се повишава, усещаме прилив на сили, а сърцето - органът, който асоциираме с любовта, получава заряд от здраве, пише Obekti.bg.

Как става това?

Времето, прекарано с любимия човек, понижава кръвното налягане

Този факт е потвърден и с изследване, което установило, че когато сте до любимия човек, кръвното ви налягане е по-ниско, отколкото ако сте до непознат. Според учените причината за този ефект е, че когато сте заедно с обекта на вашите чувства, вие по-малко говорите и получавате такава емоционална поддръжка, каквато може да ви даде само човек, който добре ви познава.

Любовта е като да се гледаш в огледалото

Изглежда, всички ние имаме нещо общо с Нарцис – митичният младеж, който се влюбил в собственото си отражение. Учени от университета на Ливърпул скоро са стигнали до заключение, че мозъците ни са благоразположени към лица, които са ни познати. Изследователският екип е накарал повече от 200 участници да разгледат определен брой електронни снимки на човешки лица. Те установили, че хората предпочитат черти, които са им най-познати – независимо дали това са черти от техните собствени лица или на членове на семейството. Това може да обясни често срещания “феномен” на двойки, които си приличат, като че ли са роднини.

Когато видите любовта, ще я разпознаете

Изследване на университета на Пенсилвания разкрива, че независимо от това какво казват, че търсят в любимия, хората не се нуждаят от много време, прекарано с даден човек или от много информация за него, за да разберат дали това е “the one”. Поведението на търсещите любовта показва, че те разпознават почти моментално “човека”, който ги привлича. Водещият изследовател Роберт Кързбън (Robert Kurzban) и колегите му са проучили данни от повече от 10 000 “търсещи”. Те са установили, че мъжете и жените са оценили потенциалната съвместимост в рамките на секунди от срещата, първоначално чрез визуални знаци като възраст, височина и привлекателност. “Малко e изненадващо, но фактори, които може да смятате, че са наистина важни за хората, като религия, образование, доходи – играят много малка роля при техния избор”, казва Кързбън.

Изчервяването е добър знак

Ако се водим по маймуните, розовите бузи са от критично значение в любовната игра. Учени от Стърлингския университет, Шотландия са открили, че приматите предпочитат “другар в живота” с червено лице. Руменината може да има същото значение и при хората, като изпраща сигнал за добро здраве, смятат учените. Това също би могло да обясни защо жените използват руж.

Целувайте по правилата!

Знаехте ли, че има “правилен” начин за целуване? Хората по-често накланят главата си надясно, когато се целуват, отколкото наляво, известява доклад, наскоро публикуван в сп. Nature. Учен от университета в Рур, Германия е анализирал 124 двойки целувачи и установил, че главите на 65% отиват в дясно.

Сърцето ви се тренира, когато бие учестено

Когато срещнете човека, когото обичате, мозъкът ви отделя редица хормони, като допамин, адреналин и норепинефрин, които карат сърцето ви да бие по-силно и по-бързо. Тези кратковременни избухвания тренират сърцето, за да може то по-ефективно да изпомпва кръвта. Същото се случва и когато спортувате, но в по-малка степен. Затова не се отказвайте от тренировките дори, когато сте влюбени.

Прегръдките са лечебни

Казват, че по една прегръдка на ден ще ви отдалечи от лекарския кабинет. Когато прегръщате любимия човек, в организма се изработва веществото окситоцин. Това е хормонът на доброто настроение, който може да понижи нивото на стрес, както и кръвното налягане.

Слушайте внимателно!

Следващият път, когато звъннете на потенциален романтичен партньор, обърнете специално внимание на това, как звучи гласа му. Изследователи от университета Албани, Ню Йорк, са провели експеримент със 149 мъже и жени, които е трябвало да оценят серия от записи на гласове по скала от 1 до 10. Изследователите също са събрали информация за сексуалната “история” на хората, чиито гласове записали. Те установили, че гласовете, оценени като най-привлекателни, принадлежат на хора, които са започнали да правят секс от по-ранна възраст, имали са повече сексуални партньори и са били по-склонни към изневяра, отколкото онези, чиито гласове са били по-малко интересни. Така че, имайте предвид, че съблазнителният глас от другата страна на жицата, може да е на човек с богато минало.

Смехът разширява кръвоносните съдове

Когато сте влюбени, през повечето време сте в добро настроение и даже се смеете без причина. Последни изследвания, проведени в Университета в Мериленд, установиха връзка между психическия стрес и свиването на кръвоносните съдове, което ограничава свободното движение на кръвта и води до атеросклероза. Смехът има точно противоположен ефект, като разширява кръвоносните съдове.

Писането на любовни писма сваля холестерола

Едно е да чувстваш любов, друго е да пишеш за нея, но и това е полезно за здравето, както показва направен експеримент. Студенти трябвало в продължение на 20 минути да пишат за любовта си към близък човек. Последващите изследвания показали снижаване на общото ниво на холестерола.

Това е официално: от любов откачаме

За едни тя е причина за спадане на нивото на серотонин в мозъка, което може да ги докара до състояние на обсебеност от любовта. (Нивото на серотонина, химично вещество, което се произвежда от тялото, е също така ниско при хора с obsessivе-compulsive disorder (OCD) – психично отклонение, характеризиращо се с натрапчиви, обсебващи мисли, които водят до повтарящи се, ритуализирани действия). За други, любовта води до скок в производството на стрес-хормона кортизол, което повишава леко кръвното и причинява безсъние. Последно, учен от университета на Лондон е установил, че когато хората гледат новата си любов, нервните вериги, които обикновено отговарят за социалните преценки, не работят. Извод: любовта ни обсебва, стресира и заслепява. А ние умираме за нея.

Защо разбитото сърце боли…

Скорошно изследване на UCLA (University of California, Los Angeles) установява, че психологическата болка от раздяла е истинска, колкото и физическата от нараняване. Две места в мозъка, които реагират на физическата болка, се активират също, когато човек трябва да се справи с душевна болка, каквато е да бъде “зарязан”. Авторите на изследването са използвали магнитно-ядрен резонанс, за да наблюдават мозъчната активност на участниците, които са били поставени при обстоятелства, симулиращи социално отхвърляне. Изследователите вярват, че болката от това, да бъдеш отхвърлен, може да се е развила като мотивираща сила, която да кара хората да търсят социални контакти и взаимодействие, а това е критично за оцеляването на повечето бозайници.

Позитивното отношение снижава риска от сърдечен пристъп

Все повече проучвания потвърждават, че позитивният поглед върху живота защитава от сърдечно-съдови заболявания. Към позитивното отношение учените причислиха чувството на радост, щастие, възхищение, ентусиазъм и удовлетворение, които изпитвате, когато до вас е любимият човек. Изследователите установиха, че при хората с високи показатели на позитивизъм рискът от сърдечно-съдови заболявания е снижен с 22 процента.

Хващането за ръка успокоява нервите

Навикът да се държите за ръка има успокояващо въздействие върху организма. Специалисти са установили, че даже докосването на непознат успокоява, макар и не в такава степен, както съприкосновението с любимия човек. Това не е за пренебрегване, защото повишеното ниво на стрес и тревога е свързано с високо кръвно налягане, което може да предизвика сърдечно-съдови заболявания.

“Забий го с поглед!”

Проучване казва, че когато жена влезе в помещение, тя е смятана за по-атрактивна, ако насочи погледа си директно към определен мъж. Мъжете биха определили същата жена като по-малко желана, ако тя не осъществи силен визуален контакт. В това изследване, проведено в университета в Дартмут, водещият изследовател – Мейлиа Мейсън (Malia Mason) е накарала участниците – мъже, да седнат и да разгледат серия от снимки на модели, “настроени” да гледат към или встрани от участниците. Авторите на изследването са поискали мъжете да оценят привлекателността на всеки модел и са установили, че тези, които са гледали встрани, са изглеждали по-малко атрактивни. Изследователите заключават, че втренчения поглед на жената има силно възбуждащо въздействие и че нашите впечатления се формират в голяма степен от невербалната комуникация, каквато е визуалният контакт. Така че – забийте ги с поглед, дами!