Украинският президент Виктор Янукович се съгласи да се проведат предсрочни избори тази година, макар че думите му трудно могат да се вземат на сериозно. Това заяви днес полският премиер Доналд Туск след обсъждане на ситуацията в Украйна с бившия президент Александър Квашневски, политици и експерти.

Според Туск, министърите на външните работи на Полша , Германия и Франция , са в Киев на дипломатическа мисия, работят върху споразумение, което да помогне за спиране на насилието в Украйна. Сега то се съгласува с опозицията .

"С президента Янукович се договорихме, че предсрочни избори трябва да се проведат най-рано през тази година. Това включва както на президентски, така и парламентарните избори. Ще се сформира правителство на националното единство в рамките на 10 дни, както и изменения и допълнения на Конституцията на Украйна до началото на това лято", каза Туск .

"Въпреки това е трудно да се приемат като сериозни тези предложения , ако говорим за ангажимента на президента Виктор Янукович. Опитът показва, че обещанията, които поемат украинските власти, рядко се изпълняват", посочи той.