Състоянието на 7-годишната внучка остава критично

Уважавана лекар-педиатър от Разград е сред жертвите на зловещата катастрофа в прохода Хаинбоаз, при която лек автомобил "Опел Астра" с разградска регистрация се размаза в турски тир около 13 часа в неделя, научи "24 часа". При удара на място е загинала д-р Снежана Иванова, която тази година трябваше да навърши 60 години. Лекарката има педиатричен кабинет в Разград, преди време е завеждала и детското отделение на областната болница.

Още в деня на катастрофата бе почти ясно, че сред жертвите в колата има медик, тъй като сред разпръснатия на пътя багаж се появиха множество рецептурни бланки.

При удара загинаха още съпругът на лекарката Веселин В., на 57 години, който бил зад волана, и дъщеря им Полина, на 33 години. С тях пътувала и 7-годишната им внучка, чийто състояние днес по обяд оставаше критично. Детето е настанено за лечение в реанимацията на Университетската болница на Стара Загора. "Жизнените показатели на момиченцето са стабилни, но уврежданията на мозъка са много тежки, много са и травмите по тялото на детето", поясни директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

От Разград казаха, че семейството отивало на кратка почивка в Хасаря. Избрали това време, тъй като момиченцето, което учи в първи клас, е във ваканция. Първоначално бе съобщено, че то е на 10 години, но от полицията коригираха тази информация.

Турският тир, в който се блъснал лекият автомобил, превозвал зеленцуци - домати и краставици, от Турция за Румъния. Шофьорът му Юсуф Сиван, на 33 години, направил всичко възможно да отбие вдясно и да избегне челния удар, но не успял, тъй като там има огромна скала. Помлял мантинелата.

Катастрофата стана, след като шофьорът на леката кола не успял да вземе десен завоя на мокър асфалт и загубил контрол над опела, който влязал в насрещното платно и се блъснал челно в тира. Основна версия на разследването за трагедията е несъобразената скорост на колата от Разград.

Мястото на произшествието е южно от село Пчелиново, на няколко километра преди Гурково, когато се пътува в прохода от север на юг. Местните наричат местността Злият брод. "Там пътят е опасен и скоростта е ограничена до 40 км в час, но почти никой не спазва това ограничение", коментират пътни полицаи.