В лекцията си в Брюксел „Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" българският министър-председател каза, че България плаща за действията на големите играчи на световната сцена, предаде БНР.

Премиерът Борисов заяви, че още днес трябва да се даде перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз: „Трябва да дадем перспектива на всички. Не може да оставим „черна дупка“ Косово или „черна дупка“ Албания, или Сърбия, или когото и да било. Това означава, че като цяло нямаме стабилност на Балканите”.

Борисов каза още, че „провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси – всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори”.

По отношение на приемането на България в Шенген Борисов каза: „Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди се изляха, и на практика ефектът е много малък. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма”.

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел , за да присъства на концерта по случай тържественото откриване на българското председателство на ЕС.