Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването е дублиращ орган, останал от едно време и най-доброто решение е да се закрие, смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му имаме аналогична комисия в НЗОК, която работи по европейски правила за координация на системите за социална сигурност.

"Не всички действия на Комисията за лечение в чужбина са неправомерни, но членовете ѝ са подложени на натиск от самото ръководство на Здравното министерство да издават по-малко разрешения и да пестят – имат ограничен бюджет. Другата причина е просто лошото управление", каза той пред БНР.

От началото на годината комбинирана проверяваща група изследва цялостната дейност на Комисията за лечение в чужбина и ще представи доклада си на министъра до 20 февруари. Докладът ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията. Проверката започна след смъртта на млад мъж – Георги Хрисимов, който месеци наред е чакал за белодробна трансплантация.

"Знаем за поне три аналогични случая, по които са водени и съдебни дела, а някои още не са приключени през последните години. Единият също е за млад човек, където имаше много забавяне и последващ отказ, отменен от съда, но когато беше издадено разрешението за чужбина, той вече беше починал. Другият случай беше за една жена – неправомерно даден отказ и чак след една година – след съдебни решения издадено разрешение. Жената оживя благодарение на това, че е започнала на собствени разноски лечението си. Сега води дела да ѝ бъдат заплатени тези разноски", каза Кацаров.

По думите му при третия случай по време на съдебната процедура се е установило, че има подмяна на документи в самата Комисия – един експертен документ е заменен с друг, за да може по този начин да се обоснове отказът.

Според Стойчо Кацаров назначаване на проверка логически не е издържано, защото Комисията е орган на самото министерство и в нея работят служители на министерството. Проверката на едни служители на ведомството ще бъде извършена от други, обясни Кацаров.

Според него служителите не биха могли да разкритикуват ръководството си и от такава проверка трудно може да се очакват значими резултати.