Запознайте се с Ерика - нова водеща на новините по телевизионен канал в Япония. Тя е хуманоиден робот, създаден да прилича на 23-годишна жена и скоро ще започне да съобщава най-важното от света в страната, предава Wall Street Journal.

Според създателя на Ерика - Хироши Ишигуро - директор на Лабораторията за интелигентна роботика към Университета на Осака, Ерика ще замени водещите на новините през април, посочва "Дейли Мейл". За начало тя ще може да чете сценарии, да седи на стола на водещия и да се държи живо като човек, с което "ще бъде квалифицирана" да изпълнява работата на един водещ. Ерика обаче няма сама да пише ноивните си. Това ще правят хора.

Ишигуро посочва, че първоначално андроидът е бил създаден да бъде рецепционистка. По думите му това, което я разграничава от други машини с изкуствен интелект, е "нейната харизма". Ерика може да провежда разговори с хора, заради комбинация от вградени алгоритми за реч, технология за лицев прочит на събеседника и инфрачервени сензори, които й позволяват да следи лицата в стаята. Тя все още не може да движи ръцете си, но прави изражения на лицето, движи врата си, раменете и талията. Хуманоидът вече има най-авангардната система за синтез на изкуствена реч в света. Ерика може да следи хората в помещението благодарение на 14 сензора за инфрачервена светлина и технология за разпознаване на лицата. Тя може да се ориентира откъде идва звукът и кой й задава въпроси. Това й позволява да реагира на човешката реч сравнително автономно. 

Според създателя й, Ерика е толкова истинска, че сякаш "има душа".