Единният разходен стандарт за 1 дете в социален дом е 11 580 лв. годишно. В сумата влиза заплатата на персонала, храната и всички останали разходи. Това каза пред бТВ във вторник социалният министър Бисер Петков, поканен да коментира случая на насилие в центъра за настаняване на деца от резидентен тип "Хризантема" в Габрово.

Ниското заплащане в домовете е един от проблемите, посочи той.

Случаят в дома "Хризантема" е неприемлив и неприятен, но не е показателен за 282-та центъра за настаняване от резидентен тип, в който са настанени над 3000 деца, каза министърът и увери, че над 5000 работещи в тези центрове влагат душа и сърце в работата си.

По думите му след скандала около дома в Могилино има голяма промяна – центровете са по-малко и са в големите населени места.

Социалният министър призна, че има проблем с обучението и професионалната квалификация на хората, които работят с децата с увреждания, както и с ниското заплащане на тези хора.

Предвидено е около 6000 работещи да минат обучение, предстои и изготвянето на нови стандарти за социални услуги, подчерта министър Петков.