Министър-председателят Бойко Борисов изрази възмущението си от протестите на псевдоеколозите за втория лифт на Банско. Той даде за пример щвейцарския град Давос, където миналата седмица участва в Световния икономически форум. Там имало на един баир имало по 10 лифта, а у нас протестирали само за един.

„И пак протест ще ми правят. Казвам им: „Хора, спрете се малко“. Ето сега в Давос боря, боря, боря, боря - няма баир без 10 лифта. А ние искаме едно лифтче – само едно лифтче още да има. И протести, протести, протести за един лифт. Против съм конфликта между Зелените и една част от правителството, но за един лифт аз съм им дал гаранции. Една керемида повече няма да допусна да се направи. Ще следим процеса и ако има нещо, излизаме на протест и ние. Ние винаги сме били наистина „зелени“, а не като някои зелени, които отвътре са червени“, коментира премиерът. Борисов посочи също, че от сутринта се занимава и с темата за разградските лъвчета, които ще бъдат прехвърлени в Пазарджик, като и за тях днес се организирал протест. „Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни, че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук. Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват. Ето имаме 6-годишния Асен-вече и имената им знам на всички“, каза още Борисов.

Той коментира и темата за Западните Балкани като бе категоричен, че не обича да ги дели, тъй като сме били доста свързани. Според него трябва да се подобри инфраструктурата на Балканите. „Каква беше оста досега – София-Истанбул, София-Белград, София-Солун и оттам нататък Балканите ги няма. Аз съм изключително благодарен, че дори на пресконференцията с Ангела Меркел се съгласихме, основната ос, която сме длъжни да направим, е София-Скопие-Тирана-Кьолн“, каза още той. Според Борисов третият мост с Румъния е много важен, но трябва да има и жп линия, магистрали, чрез които да правим бизнес с Албания и Македония. Борисов изрази надежда, че в най-скоро време ще проработи и румънският модел и ще има правителство. „Защото от много време правим срещи с румънските колеги и след 2 месеца те са в ареста един по един, един по един, един по един. И тамън се договорим за третия мост и търсим финансиране за другите два, и тях ги няма, защото влизат в затвора. Сега наново трябва да правим съвещания. А третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се натискат да дават кредити“, посочи Борисов.

Премиерът засегна и темата за газа и това дали България ще продължи да бъде преносна мрежа или ще стане само клиент. „Считам, че това не е редно да го допуснем. Всички прогнози на анализаторите, че Украйна няма да бъде заобиколена, също се оказаха много грешни. И на 1 януари 2019 година ние ще осъмнем с Турски поток. Ние като държава много добре трябва да си направим сметката и запазвайки лоялност към НАТО и ЕС, дипломатично и спокойно да защитим своя интерес. Да загубим ние транзита в полза на Турция, Гърция и Италия не считам, че е нещо, което български политик би приел. А практиката показва, че там където има газопроводи-няма и войни“, каза още той.