България е готова да окаже експертна помощ на Република Македония във всички сфери на здравеопазването. Това стана ясно по време на разговори на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с македонския му колега Венко Филипче в София. Срещата е в синхрон с един от основните приоритети на Българското председателство на ЕС - европейска перспектива за Западните Балкани.

В момента в Република Македония са създадени редица работни групи, които да реформират законодателството в сектор здравеопазване в синхрон с европейските стандарти. Страната си поставя за цел да подобри дейността и по отношение на качеството и ефективността на лекарствените продукти, обучението на медицински кадри и трансплантацията на органи.

Министър Ананиев посочи, че България е готова да предостави не само експертна помощ, но и да окаже съдействие по отношение на нормативната уредба в сектор здравеопазване. На македонската делегация бяха предоставени Законът за здравето, Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, Законът за лечебните заведения, Законът за съсловните организации, Законът за медицинските изделия и Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, действащи у нас.

Двете страни се договориха българската агенция по лекарствата да предостави лабораторията си за тестване на лекарствени продукти от Македония. Отделно, изпълнителният директор на ИАЛ Асена Стоименова пое ангажимент да бъде изготвен списък на апаратурата, с която разполага нашата лаборатория, за да може македонската страна да прецени в кои случаи може да я ползва.

Министър Ананиев предложи двете страни да помислят за ново споразумение в областта на здравеопазването.