Папа Франциск призова европейските страни да положат повече усилия в борбата с антисемитизма и заяви, че безразличието по този въпрос е вирус, който може да доведе до разпространяване на идеологията на расовата омраза, предаде Ройтерс. Папата отправи призива си в реч на конференция в Рим за отговорността на държавите в борбата с антисемитизма и свързаните с него престъпления.

"Носим отговорност, когато сме в състояние да реагираме. Не става дума просто да анализираме причините за насилието и опровергаването на изкривената логика (на антисемитските престъпления), а да сме активно подготвени да реагираме на тях", каза Франциск на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предава БТА. 

В редица европейски страни е незаконно да се отрича действителността на Холокоста, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица долната камара на германския парламент поиска да се учреди нова правителствена длъжност да координация на борбата с антисемитизма след изгарянето на еврейски символи и израелски знамена.

В Полша пък около 60 000 души взеха участие в крайнодясно шествие във Варшава през ноември, а в Швеция миналия месец бе опожарена синагога.

"Безразличието е силно заразен вирус в нашето време, когато сме по-свързани помежду си от всякога, но обръщаме все по-малко внимание на другите", предупреди папата и добави, че "ваксината за множеството форми на апатия" е помненето.

Цитирайки предшественика си Йоан Павел Втори папа Франциск каза, че всеки трябва да работи за бъдеще, в което "неописуемото злодеяние на Холокоста никога повече няма да е възможно".

Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър заяви, че в страна след страна се наблюдава възход на крайнодесни, ултранационалистки, а понякога и неонацистки партии.

"Новата Европа внезапно ужасно заприличва на Европа от 30-те години", каза Лаудър на конференцията, която се състоя в италианското външно министерство в Рим.