Извънредният труд в дружеството е напълно доброволен и това, което се говори за убийства и самоубийства, е грешно. Това каза по време на пресконференция управителят на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД инж. Любомир Илиев, цитиран от „Фокус“.

„БДЖ е единствената компания, в която извънредният труд се измерва по интересен начин. Например, ако вие сте машинист и живеете в Дупница, но трябва да поемете влак с маршрут София- Пловдив, работното ви време започва да тече, когато вие излезете от дома си, и завършва, когато се приберете. Тоест управляването на влака е 1/3 от цялото работно време. Преразглеждайки маневрената дейност през 2018 г., намираме вътрешен ресурс и според мен извънредният труд ще бъде намален с 30%. Така че това, което се споменава в медиите за убийства и самоубийства, е грешно. Трудът е напълно доброволен и времето за почивка се спазва абсолютно точно“, каза още инж. Илиев и уточни, че в Сметната палата в момента тече проверка на дружеството, а Инспекцията по труда се е самосезирала и също ще го провери.

„Нашите локомотиви са на около 40 години – основно от 43-та и 46-та серия, и ние извършваме няколко ремонта в нашите депа. Има рекламации – от 87 поддържани локомотива имаме точно 3 рекламации. Локомотивът, за който тече разследване, излиза от работа за техническа поддръжка, има сигнал, но от излизането му от депото той преминава през 7 души, като последният, който го проверява, е машинистът. Т.е. абсолютно невъзможно е даден локомотив с нередност да излезе от депото“, каза още той.