Данните от фитнес гривните като „Фитбит” издават местонахождението на тайни обекти на американската армия по цял свят, пише „Вашингтон пост”. Тук не става въпрос за кибератака или скрита шпионска функционалност, а за грандиозен гаф на властите – в интернет има интерактивна карта със свободен достъп, на която се вижда всеки потребител, който е решил, например, да потича около секретната база на ЦРУ, в която работи.

Фирмата „Страва”, която поддържа картата, твърди, че на нея се вижда активността на 27 млн. потребители на фитнес гривни и мобилни приложения за спорт. Данните не са в реално време, а съдържат агрегирана информация между 2015 г. и септември 2017 г.

Голямата част от САЩ и Европа буквално „блестят” заради многото хора, които използват този тип услуга. Не е така обаче в зоните на конфликт като Ирак и Сирия, където е „тъмно”… или не съвсем. При по-внимателен поглед се виждат единични следи от потребители в районите на известни американски бази, а също и на места, където се подозира, че има тайни обекти.

Сред „осветените” обекти са база в Сомалия, противоракетна установка в Йемен и други. Разкритието е на 20-годишен студент по национална сигурност от Австралия.

Експерти коментират, че е възможно голяма част от необичайната активност да е свързана с международни хуманитарни агенции или даже войници от други армии (има такива случаи с руските военни обекти в Сирия). Съвпадението с US военни бази обаче не е случайно – от 2013 г. е в ход мащабна програма за борба със затлъстяването в американските въоръжени сили, като елемент от нея е внедряването на фитнес гривни. Войниците ги носят както по време на патрул, така и докато тренират.

Сега Пентагонът спешно ще променя инструкциите за употребата им, за да няма потенциалният противник лесна и достъпна възможност да разузнава своите цели.