Почина диригентът Крикор Четинян. Това съобщиха за  „Фокус“  близките му.

Дългогодишният преподавател по дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и основател на Женския камерен хор във висшето училище Крикор Четинян е починал тази нощ.

75-годишният изтъкнат педагог е концертирал и завоювал международни отличия в Европа, САЩ, Канада и Япония. В последните години заради болестта си той е бил превърнал дома си в концертна зала. Певици от 6 континента са се събрали през юли 2016 година в Пловдив, за да отбележат 40-годишнината от основаването на Женския камерен хор.

В продължение на 14 години Четинян е ръководил и пловдивското певческо дружество “Ангел Букорещлиев”.

Бил е преподавател и в Националната музикална академия.

Четинян е носител на почетния знак на Пловдив, както и на орден Кирил и Методий. Представял е и популяризирал българския фолклор и съвременна музика по света.

„Хоровото пеене е в генезиса на човешката поява и ще съществува дотогава, докато има жив човек. Затова нашето изкуство ще го има, докато ги има хората. Ако възпитаме децата си на добър на вкус, колкото и стоят пред компютъра, това няма да е пагубно за тях. Чрез песента можеш да стигнеш до сърцето на събеседника си, с думи – по-трудно. Гьоте казва, че музиката започва там, където свършват думите“, казва в едно от последните си интервюта маестрото.

Поклонението ще бъде на 31 януари от 15.00 часа на Арменските гробища.