Microsoft разработва нова версия на Windows 10 за традиционни компютри, пише Windows Central. Новата операционна система ще е базирана на нова разработка на компанията – Windows Core OS, която ще работи без съществени промени, както на настолни компютри и лаптопи, така и на таблети и смартфони.

Новата система оставя в миналото остарели компоненти и функции, като целта е Windows да е по-лек, работейки по-бързо и харчейки по-малко батерия. Кодовото име на новата разработка е Polaris.

Върху основата на ядрото Windows Core OS ще работи универсален интерфейс CShell, който ще се нагажда според размера и типа на използваното устройство. Когато работи на класически компютър, новата среда ще изглежда както и сега, но ще липсва един съществен елемент – традиционните програми. Вече няма да е възможно инсталирането на софтуер чрез познатите ни .exe-файлове. Вече няма да са налични програми като Notepad и Paint. Вместо тях ще са вградени модерни алтернативи. Набавянето на софтуер ще става основно чрез магазина за програми Microsoft Store.

Новата версия на Windows все пак обаче няма да захвърли напълно познатите ни досега програми. Когато не може да се намери алтернатива на определена програма в Microsoft Store, то ще е възможно стартирането чрез виртуализация на традиционно Win32 приложение.

Тъй като новата система Polaris ще се различава съществено от съществуващия Windows 10, то настоящите потребители на операционната система няма да могат да я обновят до Polaris. Също така няма да е възможно преминаване от Polaris към Windows 10 Pro.

Създаването на новата система не означава край за Windows 10. Докато Polaris „узрее“ и докато определени потребители имат нужда от Windows 10, то двете системи ще съществуват паралелно. Това ще е така и по още една причина – Polaris няма да може да се изтегля и инсталира на компютрите, както можеше с всяка една версия на Windows. Новата система ще идва вградена в устройствата по подобие на Android, iOS и MAC OS.

Microsoft продължава и с работата си да ограничи до минимум традиционните елементи в съществуващия Windows 10. Все повече елементи от контролния панел биват премествани в новото приложение „Настройки“. Публична тайна е също така, че компанията работи върху модернизирана версия на файловия мениджър, която няма да е базирана на технологията Win32.

Идеята зад новата операционна система на Microsoft е подобна на тази зад разработката Fuchsia на Google. Fuchsia също се очаква да може да работи на различни устройства с еднакви приложения, адаптирайки облика си според големината на екрана. В интернет дори се срещат спекулации, че интернет гигантът може след години да се откаже от сегашните си две операционни системи - Android и Chrome OS - в полза на Fuchsia. Преди дни се появиха и първите снимки от новата разработка на Google.