9 вместо 4 дни ще почиват учениците в София. До приятната за тях изненада се стигна, след като днес беше обявена грипна ваканция в столицата, считано от понеделник, 29 януари до края на седмицата. След това тя ще се слее с междусрочната ваканция, която е до 6 февруари включително. Учениците да използват времето, за да карат ски и кънки, да се разхождат в парковете, а не да се събират в молове или други места на закрито, това посъветва директорът на дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция – София д-р Наталия Спиридонова.
 
Грипната епидемия на територията на София е обявена заради многото случаи на общи респираторни заболявания и грип, обясни директорът на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция – София д-р Наталия Спиридонова.
 
„За въвеждането на грипната епидемия се спират детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, както и свижданията в лечебните заведения“, посочи специалистът.

По време на грипната епидемия хората да избягват масовите събирания, контактите с болни и да се спазват добра хигиена, съветва още д-р Спиридонова:
 
„Ако им се случи да развият симптоми на остро респираторно заболяване или грип, незабавно да потърсят лекарска помощ. Маските са добър метод, тя трябва да се сменя, но час и половина - два са напълно достатъчни, за да бъде тя ефективна. След това е хубаво да бъде подменена с нова“.

За противогрипни ваксини вече е късно, припомни д-р Спиридонова. Добре да се храним разнообразно, да пием повече течности, а ако решим да взимаме имуностимулатори, това да е съгласувано с лекар. Не е вярно, че студеното време убива вирусите.
 
„По-скоро студеното време ни кара да си стоим вкъщи и да не осъществяваме контакти извън домовете си, така че може би това е причината, поради която разпространението да намалява. Но метеорологичните условия в никакъв случай не са водещият фактор в една епидемия“, допълни тя.

По време на ваканцията учениците да не ходят по молове и други затворени помещения, призова още д-р Спиридонова.
 
„Тези посещения на затворени пространства, където има струпване на много хора, където има храна, която те използват и би могла да бъде заразена, защото някой е кихнал или се е изкашлял, където вентилацията е изкуствена, там е хубаво да не ходим в този период“, посочи специалистът.

Най-добре е, според д-р Спиридонова, учениците да използват ваканцията, за да карат кънки или ски и да се разхождат в парковете.