Епархийските избори за нов Видински митрополит ще се състоят на 28 януари във Видин, съобщиха от Българската патриаршия, цитирани от БТА.

Изборният ден ще започне с отслужването на Света литургия от 9.00 часа, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията, начело с наместника на овакантения митрополитски престол Врачанския митрополит Григорий. В 10.30 часа ще бъде отслужен трисагий на гроба на блаженопочившия митрополит Дометиан, а от 11.00 часа ще започне изборът за двамата кандидати за Видински митрополит.

Със съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия избиратели - по трима духовници и трима миряни, от всяка от духовните околии на епархията, ще се оттеглят в сградата на Видинската митрополия и ще пристъпят към избора.

От предоставената им от Светия синод листа на достоизбираемите епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама кандидати, които съберат повече от половината от гласовете им. Листата включва Драговитийския епископ Даниил, Белоградчишкия епископ Поликарп, Агатополския епископ Йеротей, Мелнишкия епископ Герасим и Константийския епископ Яков.

За направения във Видин епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия синод за разглеждане. Ако на заседанието си на 3 февруари Светият синод счете избора за валиден и организиран по надлежния ред, на 4 февруари, неделя, ще се състои и каноничният избор. На него от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод, начело с патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новия Видински митрополит.

Епархийският избор във Видин ще може да се наблюдава на живо на официалната страница на Българската православна църква и Светия синод във Фейсбук.