Един от най-големите противници на Истанбулската конвенция, Българската православна църква, преди две години изглежда е била доста по-благосклонна към нея.

За това свидетелства публикация в православния сайт "Двери" от ноември 2015 г., когато представители на БПЦ са участвали в обсъждане на Истанбулската конвенция. Конференцията е била организирана от Асоциация на жените-адвокати и участие взима омбудсманът Мая Манолова.

От името на БПЦ представител е бил Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който през 2015-та изчита декларация в подкрепа на документа.

В своя доклад митрополит Антоний подчертава, че Църквата не може да остане безразлична към проблема с насилието срещу жени, защото е призвана да дава закрила и утеха на страдащите и уязвими членове на обществото. 

"В същото време Българската православна църква е длъжница на нашето общество по отношение на закрилата на жените, страдащи от различни посегателства. Днес грижата за тях е предоставена основно на енорийските свещеници и разчита на тяхната духовна зрялост и такт да помогнат на пострадалите жени да се справят с травмите и да продължат живота си пълноценно", се казва още в неговата позиция.

От репортажа на "Двери" става ясно, че макар и със същия текст като днес, Истанбулската конвенция преди две години се е радвала на одобрението на БПЦ, а критики тогава не са отправени.

Две години по-късно представители на БПЦ яростно заклеймиха Конвенцията.

OFFNews попита говорителя на БПЦ защо Църквата междувременно е променил толкова рязко оценката си за документа. Ето какво гласи отговорът:

"Вие попаднахте на важния детайл - Църквата е против всякакъв вид насилие, но е и против допускането на чужди и външни за българските традиции неясни и объркващи термини.

Българската Православна Църква е стълб и крепило на Истината и традициите, завещани ни от над хиляда години.

Митрополит Антоний е пунктуално ясен в изказването си, както и становището на Св. Синод, с което Ви препоръчвам да се запознаете на официалния сайт на БПЦ-БП."