За по-голяма ефективност на българската съдебна система срещу корупцията призова в София еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова

Очаква се след 2020 година отпускането на пари от еврофондовете да бъде обвързано и с условието да се спазва върховенството на закона. 

Това не трябва да се възприема като наказателна мярка, посочи от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя председателства проведения в София неформален съвет на правосъдните министри от Евросъюза. 

Както се очакваше, основна тема на обсъжданията е било институционализирането на Европейската прокуратура. Новината е, че Холандия има готовност да се присъедини към тази служба, която ще разследва престъпленията срещу парите на ЕС, както и че през март София отново ще е домакин на голяма среща, на която да се обсъждат всички проблеми около тази служба. 

Обвързването на върховенството на закона с парите, които ще се разпределят през 2020 година в европейските структури, ще е тема, която ще се нуждае от допълнителни пояснения. Вера Юрова обясни по-рано какво точно предвижда нейната идея:

Това не означава „Ние няма да ви дадем парите“. Отпускането на европейско финансиране вече е обвързано със спазването на закона и съдебните практики. Просто искаме да поясним, че за следващия финансов период на ЕС тези неща са от значение. Това условие не е само за държава като България. А важи за всички, които получават европейско финансиране.

Отвличането на деца от родители, както и Кодексът за противодействие на лична омраза в интернет са били други теми, обсъждани по време на Съвета. 

Еврокомисарят за правосъдието и равенството на половете Вера Юрова определи Истанбулската конвенция като ефективен законодателен инструмент, който има потенциал  да се бори срещу насилието над жени и деца. 

Правосъдният министър Цецка Цачева е запознала  колегите с дискусията у нас. Тя анонсира специална среща в Брюксел в понеделник, на която отново да се дебатира по значението на документа като инструмент за защита на жени и деца. И  припомни - всяка трета жена в Европа е била обект на домашно насилие.

Ето и коментарът на Вера Юрова, в чийто ресор попада тази конвенция:

Насилието срещу жени е голям проблем в Европа и България не е изключение. Проучванията на Евробарометър го показват в цифри. Очаквам от държавите-членки да положат големи усилия в борбата срещу този феномен. Благодаря на всички българи и български политици, които подкрепят този важен документ.  А на онези, които се колебаят или не го одобряват, искам да кажа - не само в България, но и в други страни-членки се чуват мнения, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство..а и ето и посланието ми  - при традиционното семейство не е нормално мъжете да пребиват жени и деца. Истанбулската конвенция подкрепя здравите и щастливите семейства . Надявам се, че Истанбулската конвенция ще бъде даден шанс в тази красива страна.