Telenor потвърди, че инвеститор има интерес към бизнеса ѝ в Централна и Източна Европа - мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

"С цел създаването на стойност за акционерите на компанията, Telenor предприе стъпки за оценяване на тази заявка и очаква да приключи този процес до края на първото тримесечие на годината", казват от компанията в прессъобщение до медиите.

Преди седмица изданието MargetMerger съобщи, че американски фонд има интерес към бизнеса на групата в региона, а цитираната цена бе около 2 млрд. евро. Telenor не посочи името на евентуалния купувач.

През лятото на миналата година се появиха слухове, че мобилният оператор иска да продаде бизнеса си в Сърбия на фонда KKR. Тогава твърдението бе официално опровергано. 

Telenor стъпи в България в средата на 2013 г. Телекомът придоби активите на "Глобул" и "Германос телеком България" от гръцката ОТЕ. Цената на сделката тогава бе 717 милиона евро. Малко по-късно стана ясно, че гръцките собственици са извършвали финансови злоупотреби, като са източвали компанията чрез "кухи фирми".

На четирите пазара, от които норвежката компания се готви да се оттегли, Telenor има почти 10 милиона абоната. Общите им приходи на дружествата в Сърбия, Унгария, Черна Гора и България са 323 милиона евро.

Компаниите на Telenor в Централна и Източна Европа отчитат финансови резултати, които представляват приблизително 9% от приходите и около 8% от печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на групата за 2017 г.

Telenor има над 3,2 милиона активни потребители в България. Към края на септември 2017 г., услугите на компанията са достъпни за 99,64% от населението и на 89,80% от територията на страната, a 4G мрежата на Теленор покрива 90,81% от населението на страната.

В средата на 2017 г. Telenor продаде и своята банка в Сърбия. Купувач бе River Styxx Capital на българския предприемач от албански произход Елвин Гури. Той придоби 85% от институцията.