Деинституционализацията няма път назад. Това че има един грозен случай, базиран на некомпетентни и на несъвестни служители, не може да поставя под въпрос целия процес. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира във Велико Търново въпросът за насилието над деца с увреждания в дом "Хризантема" в Габрово.

По думите му, ако подобно нещо се е било случило преди 7-8 години, никой нямало да го разбере или да го чуе. "Забравихме времето, когато имаше домове от казармен тип, където по 15 деца на година са умирали в тях, без някой да разбере", отбеляза Дончев.

Той смята, че е проблем мотивацията на работещите в социалните домове, защото заплатите не са такива каквито трябва да бъдат. Друг проблем е, че обучените специалисти, като част от целия проект за деинституционализацията са се разбягали, а са се върнали служители с лоши навици, но това са проблеми, които са решими, посочи той.

Нужен е адекватен текущ контрол за качеството на социалната услуга от страна на Министерството на труда и социалната политика, но очевидно този контрол не е бил съвсем на ниво, смята Дончев. Той подчерта, че всеки случай, в който е констатирана небрежност, неизпълнение на служебните задължения и грубо или лошо отношение към децата, отговорните лица трябва да носят административна отговорност, а в случаите, в които се докаже, да носят наказателна отговорност.

Вицепремиерът смята, че в конкретния случай, домът в Габрово трябва да бъде преоснован като организация и грижа, а децата трябва да бъдат изведени докато се създаде нормална среда, като управление и социална услуга.

Във Великотърновския университет заместник министър - председателят Томислав Дончев и ректорът на университета проф. Христо Бонджолов връчиха дипломите на отлични студенти от специалността "Администрация и управление" на Стопанския факултет.