Директорката на дома за деца и младежи с увреждания “Хризантема“ в Габрово, където беше установено насилие над деца от страна на персонала, е уволнена дисциплинарно. Маринела Лазарова е получила заповедта си за уволнение в четвъртък, съобщи кметът на Габрово Таня Христова.

Кметът ще настоява служителите, които са си позволили лошо отношение към децата, да понесат наказателна отговорност.

Преди ден срещу ръководителката на центъра Маринела Лазарова в Районната прокуратура в Габрово е подаден сигнал от директора на "Социално подпомагане" Радостина Братованова. Сигналът е свързан с член 7 от Закона за закрила на детето и третира задължението за съдействие. Според Братованова необяснимо е бездействието на ръководителката на центъра, която е трябвало незабавно да уведоми служителите в "Социално подпомагане" и Държавната агенция за закрила на детето.

Самата Лазарова твърди, че бездействието е от страна на прекия й ръководител от дирекция “Образование и социални дейности“ в общината Даниела Василева, която била информирана от нея за насилието.

От прокуратурата съобщиха, че на 16 януари са възложили на полицията да установи дали има данни за престъпление по член 131 алинея 1 от Наказателния кодекс, който третира причиняване на телесна повреда, в случая от длъжностни лица. Срокът за полицейската проверка е 15-дневен и тя не е завършила.

Преди ден заради скандала с насилието над деца от дома с поста си се прости и шефката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, след като премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаването й.