Китайски учени клонираха маймуни, използвайки същата технология, с която преди две десетилетия бе създадена овцата Доли.

Сега, за първи път са клонирани примати – най-близките еволюционни роднини на човека. Клонирането на хора вече изглежда само въпрос на време.

Жонг Джонг и Хуа Хуа са два идентични макака с дълги опашки. Родени са съответно преди осем и шест седмици, като са клонирани от неембрионална клетка.

Макаците са напълно идентични и ще бъдат използвани за изучване на генетични заболявания.

„Човекът е примат, така че за клонирането на примати, включително и на хора, техническата бариера вече е премахната”, коментира Майминг Пу от Китайската академия на науките.

„Премахнахме тази бариера, за да произвеждаме животински модели, които са полезни за медицината и за човешкото здраве. Нямаме намерение да прилагаме този метод за хора”, подчерта все пак Пу.

След клонирането на овцата Доли през 1996 г. учените по света клонираха повече от 20 други вида животни, включително крави, прасета и т.н., но досега не бяха клонирали примати, в който разред влизат и хората.

От Китайската академия на науките посочват, че в следващите месеци ще бъдат клонирани още макаци. Засега процесът е твърде неефективен, като за създаването на двете маймуни са били необходими 127 яйцеклетки.

Новината за клонирането на маймуни беше посрещаната със силни негативни реакции и страх по света.

Нещо подобно се случи преди три години, когато изследователи от университета „Сун Ят-сен” в Гуанджоу съобщиха, че са извършили първия успешен опит за редактиране на ДНК на човешки ембриони. Тогава експериментът беше критикуван остро от учени и общественици от САЩ, където в момента обаче се провеждат изследвания в същата насока.