Скандал се разгоря в парламента заради изказване на Валери Симеонов по време на дебатите по вота на недоверие.

"Това, което извършвате в момента, е поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП. И вместо в една българска Тереза Мей, вие се превръщате в една политическа Анита Мейзер", обърна се вицепремиерът Валери Симеонов към соцлидерката Корнелия Нинова и взриви залата. Миската бе осъдена за убийство по непредпазливост на съпруга си, когото вързала със свински опашчици по време на сексуална игра.

Повод за изказването му стана вотът, който Симеонов определи като "фалшив, жалък и унизителен". Страх ви е от загуба на политически идеи, обърна се той към левицата.

В отговор от БСП поискаха наказание за вицепремиера заради обидните квалификации към лидера им. Качествата на Нинова ще се оценяват от българския избирател, а партията на Симеонов трудно може да бъде открита с микроскоп, заяви зам.-шефът на НС Валери Жаблянов. Ако това бе изказване на депутат - той щеше да бъде изгонен от пленарната зала, какво правим, когато говори вицепремиер, попита Антон Кутев. И разкритикува водещия заседанието по това време зам.-шеф на НС Емил Христов, че не е направил забележка. Кой си тръгва - или Симеонов, или вие, смъмри го Кутев.

Бившият шеф на НС Димитър Главчев обясни, че правилникът важи само за депутати и Симеонов няма как да бъде санкциониран по него.

Щом не можете да го изгоните, можехте поне да му направите забележка за тази цинична обида, ядоса се и Йордан Цонев. И разкритикува Симеонов и за менторския тон към ДПС. Менторският тон, с който говори това недоразумение към една партия, която има заслуги за спасяването на етническия мир, за стабилността в България, за членството ни в ЕС и НАТО - няма да позволим това, размаха пръст Цонев.

По-рано Симеонов от трибуната разкритикува ДПС заради позицията им срещу националистите и заради вота. Когато става дума за управление, в главите ви винаги фигурират схеми и сделки и не можете да допуснете, че има хора, за които тези неща не важат, обърна се Симеонов към ДПС. Нека бъдем по-сдържани, докато мине председателството - после ще си разчистваме сметките, допълни вицепремиерът.