Искам ясно да поясня - няма да се сменя българската конституция, няма да се въвежда трети пол, няма да се въвежда в учебната програма пояснение за хора, които имат различно усещане за себе си извън жена и мъж, няма да се признават чуждестранни еднополови бракове, защото българската конституция не позволява.

Това заяви в предаването „Тази неделя" по Би Ти Ви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя обяви, че Министерството на външните работи е изготвило меморандум, който да обясни понятията, въведени в Истанбулската конвенция. Този документ е готов и е раздаден на всички депутати.

Тя съобщи още, че във вторник в 11 ч в аулата на Софийския университет ще има широко публично обществено обсъждане на Истанбулската конвенция, където министърката се надява да бъдат разсеяни всички съмнения.

"Апелът ми е нека първо да прочетем, след което да коментираме този документ. Преди всичко това е най-всеобхватният документ от 2011 г. на Съвета на Европа, който за пръв път поставя толкова в сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените, изравнявайки с конкретни действия това равнопоставяне, за което и ние имаме закон", подчерта министърът.