Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че военното обучение в училищата може да започне експериментално в градовете, където има военни училища или големи гарнизони. Така ще се осигурят необходимите квалифицирани преподаватели, които да провеждат тези часове, обясни вицепремиерът.

"Това е възможно във Варна, Бургас, Търново, Пловдив, където могат да се предоставят подготвени кадри. А не да излезе някой, който преди 20-30 години е служил, да говори общи неща", допълни Каракачанов и уточни, че от следващата година би могло военното обучение да започне и в цялата образователна система.

Той коментира и идеята за доброволната военна служба и добави, че се работи по законопроект.

"Доброволната служба се отнася за онези граждани, които имат желание да служат и да получат военно обучение в срок от 6-9 месеца. Моето лично предложение е те след това да се ползват с определени предмиства - при постъпване на работа, при кандидатстване във висши учебни заведения", обясни Каракачанов.

Вицепремиерът за пореден път се обяви против приемането на Истанбулската конвенция. По думите му тя трябва да бъде обсъждана освен със специализирани НПО-та, които защитават различните, и с онези кръгове в обществото, които имат по-патриархални възгледи.

"Не може докато светът се тресе от проблеми, ние в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват и разконцентрират - трети пол, 12-ти пол, аз не мога да се сетя за повече от два, но вероятно не ми стига образованието", коментира Каракачанов.

Той настоя, че друг превод на Истанбулската конвенция не би решил нищо.

"В българското законодателство и публичната практика терминът "джендър" не съществува и затова на някои места се превежда като "пол". Като направим коректния превод, ще станат нещата още по-интересни, да не кажа неприятни", заключи той.