Обединихме се около позицията, че председателството в сферата на отбраната е голяма отговорност. На второ място това е нашата позиция и за пълноценна информация. Това заяви президентът Румен Радев след проведеното заседание на КСНС днес.

Не на последно място това е възможността за повишаване на сигурността. Също така засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните членки на ЕС. В това отношение се обединихме, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички области, проекти, научни звена, предприятия, така че да можем да участваме пълноценно в европейската отбрана. Важно е да осъществим активна комуникация с останалите държави членки. От съществена важност е, че можем ефективно да изпълняваме ролята на председател, добави още президентът.

Тук искам да приветствам правителството, че прие план за повишаване на разходите за отбрана. Този план е много важна основа, на който оттук нататък да градим нашите отбранителни способности. Стигнахме до важния консенсус, че този план остава открит и трябва да бъде преглеждан. Ние наистина се нуждаем от такава програма, която да обхване финансите в отбранителната система, каза Радев.