Пореден полицейски протест ще посрещне първите чуждестранни делегации за официалното откриване на българското европредседателство на 11 януари в София, обявиха във вторник от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

След като синдикатът постави няколко билборда по основния маршрут на европейските дипломати от летището до НДК, на които се съобщава, че българските полицаи получават основна заплата от по 340 евро, протестиращите планират и две нови инициативи.

Между 16.30 и 17.00 часа на 11 януари членове на СФСМВР ще "посрещат" делегациите с винили на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и на кръстовището на Орлов мост.

Протестните действия ще продължат и в 18.15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов", където ще е официалната церемония по предаването на председателството на Съвета на ЕС на България. Както обявиха преди празниците, полицейските синдикати все още настояват за увеличение на всички заплати в МВР с поне 15%, както и за спешни поправки във ведомствения закон, които да подобрят социалното положение на служителите.

Следващият полицейски протест е планиран за 25 януари, когато в София ще се проведе срещата на вътрешните министри от ЕС. Демонстрацията е предвидена за 11.00 часа в района на НДК, въпреки засилените мерки за сигурност, които планира ръководството на МВР.

От СФСМВР обявиха, че действията им няма по никакъв начин да възпрепятстват работата на колегите им, ангажирани с опазването на реда по време на председателството. Позицията на вътрешния министър Валентин Радев пък "омекна" през последните месеци и той вече признава правото им на протест, както и че исканията им са справедливи.

В опит да подобри диалога с протестиращите си служители, министърът дори издейства 13-а заплата от 480 лв. на човек, каквато не е била давана от години в МВР. Освен това Радев подписа преди празниците и нов колективен трудов договор със синдикатите, гарантиращ продължаване на социалните преговори и правото на синдикална защита на подчинените му.

"Всички осъзнават, че да – имат нужда от това нещо, тези хора, всички, които работят в МВР, както аз все по-добре го съзнавам, търсейки аргументи – те всеки ден работят в риск. […] Тоя риск трябва да бъде платен добре, но това трябва да бъде разбрано от всички, които си дават левчетата, данъците и те идват в министерството", демонстрира благоразположението си към протестиращите полица Радев в края на декември, припомняйки, че още в началото на мандата си е издействал 17.5 млн. лв. за изплащане на униформи, които не са били раздавани на състава последните 4-5 години.

Вътрешният министър освен това увери, че ще продължи да настоява пред останалите си колеги в правителството за увеличение на заплатите в МВР с от 1 до 15% през тази година. Засега обаче нито финансовият министър Владислав Гораноя, нито премиерът Бойко Борисов са поели ясен агажимент кога и как би могло да стане това.