Терористи на "Ислямска държава" се крият в Европа, твърди белгийският джихадист Тарик Джадаун, задържан в Ирак. Джихадистът е дал интервю за белгийска телевизия от иракски затвор, където очаква смъртна присъда. Джадаун е изразил готовност да съдейства на белгийските власти по разследването на терористичните мрежи, ако помогнат да не бъде осъден на смърт. Белгийският премиер Шарл Мишел отказа преговори с него или други военнопрестъпници, като добави, че за тях няма място повече в страната.

Миналата година ИД обяви Джадаун за мъртъв и тези сведения бяха потвърдени от семейството на терориста. Месец по-късно бе изяснено, че той е пленен в Мосул и е бил подложен на разпити от силите на САЩ. Установено е, че Джадаун е обучавал деца за джихадисти и е поел отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 г. от името на ИД.

По-късно Джадаун отправи видеопослание със заплахи към Белгия, в които заяви, че страната ще бъде разрушена и гражданите й никога повече няма да спят спокойно. Тогава той посочи, че негови "братя" са по целия свят, готови да действат по заповед.

Сега Джадаун иска да се върне в Белгия при семейството си и да се извини на пострадалите от атентатите в Брюксел и Париж. Той предлага да разясни "защо са се случили някои неща".