Отдаваме почит към частица от славната история на „Специални сили“, която е част от голямата славна история на Българската армия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, по повод навършването на 14 години от атентата в Кербала, при който загинаха петима български военнослужещи. „Днес отдадохме почит на един от загиналите - на офицерски кандидат Антон Петров. Той е служил в 68-ма бригада „Специални сили“.

Утре предстои да отдадем почит и на друг наш военнослужещ, който загива в следствие на същия атентат - старши лейтенант Николай Саръев“, обясни той. „По традиция на тази дата през всички тези 14 години военнослужещи от силите за специални операции идват на мястото, където са тленните останки на офицерски кандидат Антон Петров в Русе. Със съответния военен скромен ритуал и панихида се отдава почит на делото и живота му. Това се прави съвместно със семейството, роднините и приятелите му, както и военно-патриотичните съюзи от Русе“, посочи бригаден генерал Матеев. „Можем само да се учим от историята. Можем да се учим от всички успехи и неуспехи, да извлечем поуки от участията на Българската армия зад граница“, коментира той.

„Няма как да вървим напред, ако не знаем историята си, не я почитаме и не извличаме поука от нея. Само така можем да бъдем по-уверени в настоящето и да гледаме по-устремено в бъдещето“, заяви Явор Матеев.

„През всички тези години, още от първите мисии на Българската армия и участието й в операции зад граница, нещата се подобряват, най-вече организационно. В организационен аспект категорично нещата са подобрени“, посочи той. „Длъжни сме да използваме най-добре това, с което разполага Българската армия, и с него да изпълняваме функционалните си задължения по възможно най-добрия начин“, заяви бригаден генерал Матеев. „Знаем по какъв начин се сформираха контингентите в началото. От много години вече отиват щатни формирования, които продължително време са се готвили за изпълнение на подобни задачи. Не се налага в екстремални условия да се доподготвяш и да изпълняваш някакви функционални задължения, които по същество не са твоите. В миналото беше така. Сега от много години това е коренно променено“, обясни Явор Матеев.

„Ако не се учим непрекъснато, ако стоим на едно ниво, няма как успешно да изпълняваме задачите си. Виждате колко е променен светът днес. Той се променя с такива темпове, че не знаем дали утре ще бъде същият“, коментира той. „Най-важната поука е винаги да бъдем в крак с времето - в организационно и мисловно отношение, и като манталитет, знания, практически умения и визия. Ако не сме в крак със съвременните реалности, няма как успешно да изпълняваме задълженията си и максимално без загуби и инциденти да вървим напред“, заяви Явор Матеев.

„Ще кажа и, че в една съвременна армия трябва да се влагат средства за личния състав. Това е най-голямото богатство на армията, а и на всяка държава, защото хората са най-голямото богатство. И в Българската армия, и в „Специални сили“ най-голямото богатство са хората“, посочи бригаден генерал Матеев. „Трябва да се влагат средства и в тях, но и в оборудване, снаряжение и условия за работа. Ако не взимаме предвид тези аспекти, трудно ще бъдем на равнището на съвременните предизвикателства и реалности, на които трябва да отговаряме ежедневно“, допълни той.