Лихвите по депозитите са спаднали с 50% за една година, съобщи за "Хоризонт" експертът от финансовия сайт "Моите пари" Десислава Николова. За сравнение - при потребителските кредити спадът на лихвата е с 20%.

„Макар и при потребителските кредити да има намаляване на лихвите, условията по отпускането на заема не са се подобрили значително", заяви Десислава Николова.

„Намаляването на лихвите се компенсира с някакви други такси, т.е. в реално изражение кредитите за потребление в лева на практика не се подобрява тяхната цена", допълни експертът.

При ипотечните кредити има подобрение на условията, а осем банки предлагат и възможност за фиксиран лихвен процент за няколко години.

„След фиксирания период, банката формира лихвата въз основа на референтен лихвен процент плюс надбавката. При кредити в лева се използва три или шестмесечен юрибор плюс надбавката", каза още Десислава Николова.

А краят на периода е твърде възможно да съвпадне с възходяща тенденция при лихвите, която се очаква да започне в следващите години.