В Русия предложиха законодателно да бъде намален минималният градус на водката до 37,5%, като готвените поправки ще влязат в сила от 1 юли 2018 г., пише в. „Известия“. Промените ще премахнат противоречието между Държавния стандарт и Закона за регулиране на производството и оборот на етилов спирт, според който съдържанието на спирт във водката се движи в диапазона 38-56%.    

Автори на нормативната инициатива са членове на Федералното събрание, като според сенатора Сергей Рябухин „юридическата колизия трябва да бъде разрешена“, допълва изданието. Намаляването на градуса на водката може да доведе до промени в асортимента на традиционната руска напитка, прогнозират представители на бранша. Пресата припомня, че преди няколко години нелегалните производители правеха водка със съдържание на алкохол 37,5% с цел икономия на спирт. Търсенето на водката менте тогава беше колосално заради необичайния й мек вкус и опиянението, което потребителите оцениха като по-дълготрайно, отколкото това при класическия вариант на напитката.

По-късно във вторник от Федералното събрание уточниха, че не става дума за законодателни промени, а за техническа корекция, която ще приведе нормативния документ в съответствие с Държавния стандарт. „Става дума за подраздела „Водка и водки особени“, който засяга не само водката, но и други спиртни напитки, изготвени на нейна основа, в частност различните тинктури“, посочват сенатори, цитирани от РИА Новости.  

Междувременно Експертният съвет на Центъра за творческо развитие на руския език публикува списък на 10-те най-значими думи за 2017 г., предаде Лента.ру. На първо място в рейтинга е думата „реновация“, следвана от „биткойн“ и „хайп“. В списъка влязоха още „токсичен“, „батъл“, „допинг“, криптовалута“ и „фейк“. Освен това бяха определени и 15-ге топ авторски неологизми, сред които „незомбисимост“, „неолобизъм“, „зломенит“, „обеззлобяващо“ и др. В Експертния съвет влизат именити руски писатели, философи, филолози, журналисти, публицисти, педагози, уточнява агенцията.