Мисията на САЩ в ООН излезе с изявление, в което се съобщава, че Вашингтон ще намали значително своя принос към бюджета на международната организация през следващите две години, съобщава американското издание The Hill.

В изявлението се посочва, че бюджета на ООН за 2018-2019 г. ще бъде с 285 млн. долара по-малко в сравнение с предходните две години. 

Посланикът на САЩ при ООН Ники Хейли определи решението като „голяма стъпка в правилната посока“, която ще помогне за съкращаването на „раздутата администрация“ на организацията.

Намаляването на вноските на САЩ за бюджета на ООН бе една от основните цели на администрацията на Тръмп след встъпване в длъжност като американски президент през януари 2017 г. Към настоящия момент САЩ отговаря за 22% от годишния бюджет на организация, които за периода 2016 и 2017 година е бил в размер на на 5,4 млрд. долара.

„Неефективността и разточителството на ООН са добре известни", заяви Хейли и добави: „Вече няма да позволим да се възползва от щедростта на американския народ“.

Американските консерватори отдавна критикуват ООН, като твърдят, че организацията не защитава интересите на САЩ. Тези настроения бяха подсилени миналата седмица, когато Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп дори заплаши, че ще спре финансовата помощ за страните, които гласуват в подкрепа на проекторезолюцията на ООН.